Svako može da mesi
Kolač od šljiva je poslastica za koju vam neće trebati mnogo vremena. Možete ga poslužiti i vašim gostima i svakako ćete ostaviti utisak jer ćete ponuditi nešto sasvim drugačije, a s druge strane veoma ukusno.
Ako ste ljubitelj šljiva onda je ovaj kolač prava stvar za vas. Bićete oduševljeni kako ukusom, tako i njegovim izgledom. Kada ga ispečete navalite, fantastičan je topao, a i hladan odlično ide uz čaj.
Čak iako nikada niste ništa mesili ili pekli, mnogobrojni dostupni recepti vam omogućavaju da to sa lakoćom uradite. Za uspešan početak, prikupite odgovarajuću opremu i sastojke.
Sastojci
- 1/2 šolje omekšalog butera
- 2/3 šolje šećera
- 4 jaja
- 1 kašičica vanile
- 1 šolja pšeničnog brašna (može i integralno)
- 1 kašičica praška za pecivo
- 1/2 šolja icečenih šljiva
- šećer u prahu

Način pripreme
Ostavite buter da stoji na sobnoj temperaturi kako bi se lakše mutio sa šećerom. Takođe i jaja treba da budu na sobnoj temperaturi makar 20 minuta pre upotrebe da se buter ne bi zgrudvao kada mu se dodaju hladna jaja.
Nemojte mutiti velikom brzinom ako mutute brašno jer će se razleteti. Voće mešajte špatulom a ne mikserom da se ne bi raspalo.
U maloj posudi umutite šećer i buter. Dodajte jaja i vanilu a zatim i brašno i prašak za pecivo.
U testo dodajte 3/4 šolje šljiva.
Sipajte u podmazan okrugli pleh prečnika 23 centimetara.
Odozgo stavite preostale šljive.
Pecite u rerni zagrejanoj na 170 stepeni 30 do 34 minuta.
Pospite prah šečerom.
NAŠA PREPORUKA: Lagana merinque pita od limuna
Pratite nas i na našim društvenim mrežama: Instagram | Facebook | Twitter