Saznajte kako izgleda kokos dijeta i kakav je njen plan ishrene

Kokos dijeta je zasnovana na ideji da tradicionalne populacije koje jedu mnogo kokosovog ulja imaju manje zdravstvenih problema i često manju telesnu težinu.  Kokosova dijeta ima malo ugljenih hidrata što povećava stopu metabolizma i poboljšava probavu otpadnih materija. Pitate se kako izgleda kokosova dijeta?

Prva faza: Gubitak težine

Prva faza kokosove dijete traje 21 dan i fokusira se na povrće i malo masne izvore proteina. Ove namirnice ćete jesti u tri obroka i dve užine svaki dan, objašnjavaju Cherie Calbom i John Calbom, autori “Kokosova dijeta”.

Voće, žitarice i šećer se potpuno izbacuju sa ciljem da pomognu regulisanje šećera u krvi, što može pomoći kod gubitka težine. Pobornici ove dijete tvrde da u ovoj fazi ishrane možete izgubiti do 5 kg.

Preporučuje se i najmanje 15 minuta fizičke aktivnosti uključujući kardio i trening snage svaki dan.

kokos dijeta

Druga faza: Vreme za čišćenje

Tokom druge faze kokosove dijete, vaša dijeta će uključivati nekoliko procesa čišćenja uz pomoć povrća i zdravih izvora vlakana. Ova restriktivna faza može otežati praćenje ishrane, a nedostatak kalorija može dovesti do umora.

Cilj pravljenja napitaka od voća i povrća je čišćenje unutrašnjih organa. U ovoj fazi možete uzimati probiotike koji pomažu rad vašeg debelog creva. Oslobađanje organizma od otpada i toksina može olakšati gubitak težine i zato je važno ispratiti i ovu fazu.

Kokosovo ulje koje bi trebalo da jede svaki dan može se dodati u napitke za čišćenje organizma. Takođe ćete jesti hranljive namirnice, kao što su orašasti plodovi, povrće i riba. I u ovoj fazi treba nastaviti vežbanje najmanje 15 minuta dnevno.

Treća faza: Jedite zdrave ugljene hidrate

Kada dođete do treće faze, možete početi da dodajete žitarice i skrobno povrće, kao što je krompir. Dopušteno je i voće kao što su jabuke, bobice, grožđe, dinja, agrumi i breskve. Takođe možete piti mleko i ponovo jesti jogurt ali umereno. Svakog dana ćete jesti 2 do 3 kašike čistog kokosovog ulja, koje se može dodati u namirnice kao što su prelivi za salate i soseve. I dalje važi preporuka – najmanje 15 minuta fizičke aktivnosti.

Četvrta faza: Održavanje promena

Učesnici u kokosovoj dijeti počinju poslednju fazu kada dostignu svoju željenu težinu i kada samo treba da brinu o održavanju postignutih rezultata. Tokom ove faze, možete jesti širi izbor namirnica iako će šećer, alkohol i neko voće kao što su banane, ostati van upotrebe. Važno je nastaviti sa vežbanjem najmanje 15 minuta dnevno jer će vam pomoći da održite željenu težinu.

kokos dijeta mršavljenje

Primer plana ishrane

Doručak
  • jaja i slanina sa povrćem u kokosovom ulju
Užina
  • 6 orašastih plodova makadamije ili domaćeg oraha
Ručak
  • salata od spanaća sa pinjolima i avokadom
Popodnevna užina
  • celer i kozji sir
Večera
  • riba na žaru sa smeđim pirinčem
  • salata sa prelivom od kokosovog ulja
Večernja užina
  • 12 sirovih badema

 

NAŠA PREPORUKA: Hibernacijska dijeta

Pratite nas i na našim društvenim mrežama: Instagram | Facebook | Twitter