Konzumirajte drevne žitarice koje su ostale nepromenjene hiljadama godina unazad!

Kinoa je drevna žitarica poput amaranta i ječma. Danas brzo dobija na popularnosti zbog velikog broja zdravstvenih koristi.

Kinou su drevene Inke nazivale “majkom svih žitarica”, a prvi put je uzgajana pre više od 5000 godina. Postoji oko stotinak kultivisanih vrsta kinoe ali najčešće dostupne verzije su: bela, crvena i crna kinoa.

Smatra se da kinoa pomaže u sprečavanju niza bolesti jer je bogata antioksidansima, u poređenju sa drugim žitaricama. Cele žitarice, poput kinoe, obezbeđuju neophodne vitamine, minerale i vlakna i pomažu u regulisanju sistema za varenje i čine da se osećate sito i zadovoljno.

Suprotno celim žitaricama, testenina, beli pirinač i beli hleb pružaju jednostavne ugljene hidrate koji se brzo vare i brzo podižu šećer u krvi.

Važno je naglasiti i to da je kinoa prirodno bez glutena, pa je pogodna namirnica za sve one koji boluju od celijakije ili koji su osetljivi na gluten.

kinoa seme

Komponente

Kinoa je bogata mnogim važnim makronutrijentima, mikronutrijentima i drugim molekulama koji mogu povoljno uticati na zdravlje ljudi.

Protein

U odnosu na većinu žitarica, kinoa ima visok sadržaj proteina (od 12,9 do 16,5% proteina). Sadrži više proteina od pirinča, kukuruza, ovsa i ječma.

Sadrži svih 10 esencijalnih aminokiselina, uključujući dvostruko veću količinu lizina koja se nalazi u kukuruzu ili pšenici. Može da obezbedi preko 180% preporučenog dnevnog unosa esencijalnih aminokiselina.

Lizin

Lizin je esencijalna aminokiselina koju ne proizvodi ljudsko telo. Zato se mora unsti konzumiranjem hrane. Odrasli (> 18 godina) svakodnevno trebaju da unesu oko 30 mg lizina po kilogramu telesne težine.

Kinoa je bogat izvor lizina (od 4,6 do 6,6 grama na 100 grama kinoe). Odličan je izvor lizina za vegane i vegetarijance.

Ugljeni hidrati

Oko 58 do 64% ​​kinoe je skrob (D-ksiloza, amiloza i maltoza). Uprkos tome ima nizak glikemijski indeks, što ja čini pogodnom hranom za dijabetičare.

Vlakna

Oko 10% semena kinoe su vlakna i to oko 78% nerastvorljiva vlakna, koja se ne razgrađuju u crevima, dok je ostalih 22% rastvorljivo. Zato je kinoa slična povrću, voću i mahunarkama po količini vlakana.

Masti

Kinoa ima oko 5 do 7% masti. To su pre svega nezasićene masne kiseline (90%).

kinoa

Zdravstvene koristi kinoe se zasnivaju na njenoj bogatoj nutritivnoj vrednosti, a evo nekih samo

Promoviše gubitak telesne težine.

Pomaže u prevenciji osteoporoze.

Štiti srce i krvne sudove od ateroskleroze.

Poboljšava izgled i zdravlje kože.

Bori se protiv inflamacije (upalnih procesa u telu).

Pomaže u borbi protiv hipertenzije i dijabetesa.

Ubrzava metabolizam.

Bori se protiv anemije.

Jača digestivni sistem i probavu.

Promoviše dug život.

Pomaže tkivima u regeneraciji i zaceljivanju rana.

Promoviše dobro raspoloženje.

Jača folikul dlake.

Sprečava pojavu peruti.


 

NAŠA PREPORUKA: Hrana bogata vodom za hidrataciju tela

Pratite nas i na našim društvenim mrežama: Instagram | Facebook | Twitter