Kefir i njegova upotreba za zdrav organizam i brzo skidanje kilograma
Poznato je da se jogurt dobija fermentacijom bakterija u mleku, dok je kefir produkt ne samo fermentacije bakterija već i određenih vrsta kvasaca. Kombinacija bakterije i kvasca zove se još i „kefirno zrnce“.
Kefir se dobija tako što se kefirna zrnca potope u mleko i kada se proces fermentacije odradi na sobnoj temperaturi, dobijamo kefirni napitak. Kefir ima oštar ukus i konzistenciju sličnu jogurtu. Često ima i blago gazirani ukus zbog intenzivnog procesa fermentacije.
Prehrambena vrednost kefira
Ovaj fermentirani mlečni napitak, sa malo kalorija i masti uklapa se u većinu dijeta. Postoji nekoliko sorti i svaka ima različite hranjive vrednosti. Običan kefir sa malo masti, na primer, ima samo 100 kalorija po obroku (jedna šolja).
Većina kefirnih napitaka sadrži:
9,2 grama proteina
2,3 grama masti
10,9 grama ugljenih hidrata
24,5 procenta DV (dnevne vrednosti) kalcijuma
10 procenata DV cinka
9 procenata DV kalijuma
7 procenata DV magnezijuma
46 procenata DV vitamina A
12 procenata DV vitamina D
29 procenata DV vitamina B12
Kefir takođe sadrži male doze riboflavina, tiamina, folata i drugih vitamina B-kompleksa.
Grčki jogurt sa malo masti, za poređenje, ima 183 kalorije, 24,9 grama proteina, 4,8 grama masti i 9,9 grama ugljenih hidrata, uključujući 8,9 grama šećera po porciji (jedna šolja). Sadrži više kalcijuma, cinka, kalijuma, vitamina A i vitamina B12, ali unosi i više kalorija i ugljenih hidrata.

Kefir za mršavljenje
Kefir vam može pomoći da mršavite na više načina. Pre svega ima malo kalorija i savršena je užina između obroka.
Dobre bakterije u kefiru pomažu u održavanju uravnoteženog mikrobioma u crevima i na taj način podržavaju zdravlje creva. Ovi dobri mikroorganizmi se bore protiv patogena, istovremeno povećavajući broj korisnih bakterija u vašem probavnom traktu. Ono što možda ne znate je da vaša crevna flora ima direktan uticaj na telesnu težinu. U stvari, mikrobne promene u crevima mogu doprineti povećanju telesne težine i gojaznosti. Takođe, uspostavljanje zdrave i raznovrsne crevne flore doprinosi i zdravoj telesnoj težini.
Pregled istraživanja iz 2014. predstavljen u Međunarodnom časopisu za istraživanje životne sredine i javno zdravlje, ispitao je odnos između mikrobioma creva i gojaznosti. Istraživači sugerišu da probiotici i prebiotici (sastojci hrane kojima korisne bakterije iz creva mogu da se hrane) utiču na apetit, metabolizam, telesni sastav i težinu. Pored toga, mikrobna neravnoteža može uticati na nivo hormona gladi – grelin i pospešiti skladištenje masti.
Na primer, L. acidophilus, jedna od najzastupljenijih vrsta bakterija u kefiru i drugoj fermentiranoj mlečnoj hrani, povećava sitost u većoj meri u odnosu na ne-fermentirane mlečne proizvode.
U jednoj studiji prijavljenoj u gornjem pregledu, žene koje su 24 nedelje konzumirale probiotike i prebiotike izgubile su znatno veću težinu u odnosu na placebo grupu. Ostale studije citirane u istom pregledu otkrile su da probiotici mogu pomoći u smanjenju masti u trbuhu, ukupnoj masi i indeksu telesne mase.

Jelovnik kefir dijete za šest dana
Dan 1
Za pet obroka podelite 5 do 6 srednjih krompira pečenih u ljusci i 0,5 litara kefira. Tokom dana, trebate piti vodu u količini od 1,5 litara.
Dan 2
Za pet obroka podelite 0,5 kilograma kuvane piletine bez kožice i bez soli, kao i 0,5 litara kefira. Pijte 1,5 litara vode.
Dan 3
Za pet obroka podelite 200 grama sira sa malo masnoće i 0,5 litara kefira. Pijte 1,5 litara vode.
Dan 4
Za pet obroka podelite 200 grama kisele pavlake i 0,5 litara kefira. Pijte 1,5 litara vode.
Dan 5
Za pet obroka raspodelite 1 kilogram jabuka ili 300 grama suvog voća, osim grožđica i 0,5 litara kefira. Pijte vodu u količini od 1,5 litara.
Dan 6
Za pet obroka podelite 1 litar kefira. Pijte vodu u količini od 2 litra.
Tokom dana pijte mineralnu vodu u količini od 1 litra i običnu vodu u količini od oko 1 litre.
Poslednji obrok treba obaviti najkasnije do 18 sati.
NAŠA PREPORUKA: Krastavac dijeta
Pratite nas i na našim društvenim mrežama: Instagram | Facebook | Twitter