Napravite sami svoj dvopek

U Južnoj Africi dvopek je deo kulturne tradicije i jedan je od proizvoda koji je odavno popularan u celom svetu, pa i kod nas.

Mnogo je onih koji vole dvopek, a da biste napravili ovaj hrskavi hleb treba vam nekoliko lako dostupnih sastojaka.

Pored toga što je hrskav, ovaj dvopek je izuzetno ukusan. Ako želite možete dodati i suvo grožđe ili različite semenke i orašaste plodove. Možete ga čuvati jako dugo u hermetički zatvorenoj kutiji i ostaće istog ukusa i teksture.

Sastojci

  • 1200 gr  brašna
  • 2 kašičice praška za pecivo
  • 2 kašičice sode
  • 2 kašičice soli
  • 250 gr butera
  • 2 jajeta
  • 1 ipo šolja braon šećera
  • 2 šolje mlaćenice
  • 250 ml ulja
Južnoafrički dvopek sa mlaćenicom

Način pripreme

Zagrejte rernu na 190 stepeni.

Podmažite tri pleha dimenzija  20 cm x 10 cm ili bilo koju drugu posudu za pečenje koja može da zameni ove plehove.

U činiji izmešajte brašno, prašak za pecivo, sodu i so. Isecite buter na kockice i pomešajte sa brašnom. U drugoj činiji izmešajte mlaćenicu, šećer, jaja i ulje. Tečne sastojke dodajte u suve, izmešajte i umesite testo.

Formirajte testo u loptice veličine one za ping pong i ređajte ih jednu do druge u jednom sloju na plehu. Pecite 45 minuta.

Ostavite ih da se hlade 30 minuta, zatim iskidajte loptice i vratite u rernu da sušite na temperaturi od 100 stepeni 4 do 5 sati.


 

NAŠA PREPORUKA: Hleb sa đumbirom

Pratite nas i na našim društvenim mrežama: Instagram | Facebook | Twitter