Da li je sve ono što znate o jogurt dijeti istina ili laž?

Kada je reč o mršavljenju, neki se odlučuju da izbegavaju razumne savete, kao što su smanjivanje slatkih napitaka i rafinisanih šećera, ulja i žitarica. Umesto toga, ima onih koji se odlučuju za magične “spaljivače masti”. Jedne godine su acai bobice, druge sirće od jabuka itd.

U filmu „Francuske žene ne dobijaju masnoće“, autorka Mireille Giuliano navodi jogurt kao „francusku tajnu“ koja promoviše gubitak težine. Ostavljajući po strani neke pozitivne kritike koje je knjiga dobila, vredi ispitati ovu tvrdnju. Dakle, da li ovde mlekarska industrija promoviše svoje proizvode ili je nešto drugo u pitanju?

Takođe je važno napomenuti da je 2007. godine Savezna trgovinska komisija (FTC) naložila da mlečna industrija prestane promovisati mlečne proizvode kao “hranu za gubitak težine”, budući da se dokazni materijal ne smatra dovoljno jakim!

jogurt dijeta

Zahtev za kalcijumom

Jedna od centralnih tvrdnji vezanih za jogurt i gubitak težine odnosi se na kalcijum – koji prema nekim naučnicima, može uticati na apetit kod osoba sa niskim unosom kalcijuma. Navodi se da stručnjaci tvrde da kada nemate dovoljno kalcijuma u ​​vašem sistemu, mozak to tumači kao želju za unosom hrane. To znači da konzumiranje više kalcijuma (preko jogurta i drugih mlečnih proizvoda) može zaustaviti patološki apetit i prekomernu žudnju za hranom.

Da li ova teorija drži vodu? Nacionalni institut za zdravlje o sastojcima u zajedničkim dodatcima za mršavljenje kaže da kalcijum nema nikakav efekat na vašu telesnu težinu, bilo da se radi o gubitku težine ili o prevenciji gojaznosti.

Takođe je važno napomenuti da mlečni proizvodi nisu jedini izvor kalcijuma u ishrani. Minerali se takođe nalaze u tamno zelenom povrću (za optimalnu apsorpciju, odaberite one sa niskim sadržajem oksalata, kao što su: kale, bok choi i brokoli), kao i bademe i narandže.

Zahtev za proteinima

Drugo objašnjenje za navodne gubitke težine jogurt dijetom ima veze sa proteinima. Istraživači su predložili da postoje tri glavna mehanizma u igri kada je u pitanju uloga proteina u gubitku težine:

Povećava zasićenost ili sitost.

Povećava termogenezu (povećanje potrošnje energije metabolizma), što takođe utiče na sitost. Iako je termogeneza izazvana ishranom samo mali deo ljudskog metabolizma, protein je nutrijent koji ima najveći uticaj.

Opet, jogurt nije jedina hrana koja nudi proteine. U stvari, proteina ima i u biljnom svetu, a tu spada: grašak, mahunarke, cele žitarice, orašasti plodovi, semena, pa čak i povrće nudi proteine.

Centar za nauku u javnom interesu (CSPI) takođe je ispitao ove tvrdnje. Smatrali su da su naučni dokazi nestabilni, uglavnom zbog malih veličina uzoraka i ograničenih studija. Oni posebno naglašavaju da su kampanje mlečne industrije zasnovane na tome kako je samo 46 ljudi reagovalo na konzumiranje više mlečnih proizvoda u tri mala istraživanja koja je proveo istraživač s vezama sa mlekarskom industrijom.

Osim toga, studije koje su od učesnika tražile da jedu tri porcije jogurta dnevno – takođe su im ograničavale unos kalorija, što će naravno dovesti do gubitka težine. Možete smanjiti težinu i pojesti 10 pomfrita dnevno ako smanjite ukupne kalorije!

Na kraju i iznad svega, važno je da se pre svega usredsredite na namirnice koje podržavaju vaše zdravlje. Jedite (ne pijte!) svoje voće i povrće. I neka vam voda bude odabrani napitak.


 

NAŠA PREPORUKA: Vodena dijeta

Pratite nas i na našim društvenim mrežama: Instagram | Facebook | Twitter