Jabukovo sirće za izgradnju zdravog i idealno balansiranog organizma

Jednom kada saznate koliko zdravstvenih benefita ima jabukovo sirće, zasigurno će postati deo svakog vašeg ručka!

Jabukovo sirće nastaje fermentacijom šećera iz jabuka, pri čemu nastaje sirćetna kiselina – aktivni sastojak sirćeta. U prodavnicama možete videti jabukovo sirće sa etiketom “filtrirano” (bistra tečnost) i nefiltrirano, ono što je mutno i ima talog. U talogu su prisutni proteini, enzimi i dobre bakterije, koje daju mutnoću ovakvom sirćetu.

Nutritivne prednosti jabukovog sirćeta

Jabukovo sirće sadrži male količine kalijuma, kalcijuma i magnezijuma, kao i aminokiseline i antioksidante.

Ako odlučite da pijete jabukovo sirće, proverite da li je dovoljno razblaženo jer je previše kiselo da biste ga pili direktno. Sa obzirom da je u pitanju tradicionalni lek, ne postoje službene smernice o tome kako ga treba konzumirati. U glavnom se meša 1 do 2 kašike jabukovog sirćeta u čaši vode.

Zdravstvene prednosti jabukovog sirćeta

Homeostaza ili pravilna ravnoteža je ono što telo neprekidno radi kako bi sve bilo u redu, jabukovo sirće pomaže telu da to uradi, tako što reguliše nivo pH ravnoteže.

Pijenje nefiltriranog jabukovog sirćeta može pomoći u snižavanju nivoa šećera u krvi, što je odlično za one koji boluju od dijabetesa tip dva.

Jabukovo sirće može povećati dobar holesterol, što štiti srce i kardiovaskularni sistem.

Ovo sirće deluje na detoksikaciju jetre i bolje telesne funkcije. Takođe, pomaže u izgradnji zdravog limfnog sistema koji odnosi toksine iz tela.

Redovnim konzumiranjem nefiltriranog jabukovog sirćeta možete pomoći svom telu da izgubi višak sala. Ako imate višak kilograma u predelu stomaka, jabukovo sirće može biti rešenje.

jabukovo sirće zdravlje

Zaštita od štetnih bakterija, jabukovo sirće pomaže u smanjenju patogena poput E. Coli i drugih opasnih mikroba. Sirćetna kiselina sprečava širenje loših bakterija u vašem gastrointestinalnom sistemu.

Jabukovo sirće može da spreči da vaše kosti postanu krhke. Ono omogućava vašem telu da pravilno apsorbuje potrebni kalcijum.

Svojim moćnim antioksidativnim sposobnostima može sprečiti prerano starenje i učiniti da se osećate mlađe.

Jabukovo sirće smanjuje i opekotine od sunca, daje koži i kosi sjaja i čvrstinu, bori se protiv gljivica na koži i noktima, izbeljuje zube, smanjuje simptome prehlade i još mnogo toga.

Kako se koristi?

Jabukovo sirće se koristi u kuvanju, pečenju, prelivima za salatu i kao konzervans. Zbog jakog ukusa i obilje sirćetne kiseline ovo sirće možete unositi u organizma samo kao razređeno u vodi. Većina ljudi preporučuje da dodate jednu do dve kašike jabukovog sirćeta vodi ili čaju, ptiti napitak pre obroka, ne duže od mesec dana. Zapamtite ako dodate sirće u topli napitak imaće jači miris, što vas može odbiti od konzumacije.

jabukovo sirće lekovitost

Neželjeni efekti

Jabukovo sirće može izazvati neželjene efekte. Na primer, nanošenje nerazblaženog sirćeta na kožu tokom dužeg perioda može dovesti do opekotina i iritacije. Redovno konzumiranje velikih količina sirćeta, posebno u nerazređenom obliku, može prouzrokovati probavne smetnje, oštetiti zube i uticati na nivo kalijuma (drastičan pad kalijuma u telu, što može biti opasno po život).

Svako ko doživi ozbiljne neželjene efekte nakon upotrebe jabukovog sirćeta treba da potražiti medicinsku pomoć.

Uvek je mudro posavetovati se sa lekarom, pre neko što uvedete jabukovo sirće kao lekovito sredstvo u svakodnevnu ishranu.


 

NAŠA PREPORUKA: Zašto je brokoli super-hrana

Pratite nas i na našim društvenim mrežama: Instagram | Facebook | Twitter