Preukusni integralni hleb sa mirođijom

Hrana od integralnih žitarica podrazumeva testeninu, cerealije i hlebove koje su napravljene od integralnog ražanog, pšeničnog, kukuruznog ili ovsenog brašna, kao i od kinoe, pirinča, amaranta ili bulgura.

Na svu sreću, sve više se shvata važnost unosa intergralnih žitarica u organizam i tako dolazi do stvaranja pozitivnih promena u načinu ishrane.

Pronaći recepte za hranu sa visokim procentom vlakana je lakše nego ikada. U nastavku vam dajemo recept za preukusni integralni hleb sa mirođijom.

Integralno brašno kombinujemo sa buterom, medom, semenom mirođije i mlevenim crnim lukom i pravimo dve vekne.

Sastojci

  • 1 kesica suvog kvasca
  • 1/4 šolje mlake vode
  • 1 kašičica šećera
  • 2 šolje sitnog sira
  • 2 kašike otopljenog butera ili margarina
  • 3 kašike meda
  • 1/4 šolje semena mirođije
  • 2 kašičice crnog luka u prahu
  • 1 kašičica soli
  • 2 jajeta
  • od 4 do 4 ipo šolje intergranog pšeničnog brašna
Integralni hleb sa mirođijom

Način pripeme

U manjoj posudi otopite kvasac sa mlakom vodom. Dodajte šećer i ostavite 5 minuta da naraste.

U drugoj posudi stavite sir, buter, med, mirođiju, luk, jaja i tri šolje brašna. Sve dobro promešajte.

Umešajte još 1 do 1 ipo šolju brašna da dobijete mekano testo. Mesite ga na pobrašnjenoj površini dok ne dobijete glatku masu koja se ne lepi za ruke.

Testo pokrijte čistom krpom ili plastičnom folijom i ostavite na toplom da naraste.

Premesite testo i podelite na dva dela. Oblikujte ga u vekne i stavite u podmazan pleh. Pokrijte i ostavite da narasta dok se ne udvostruči.

Zagrejte renu na 175 stepeni. Pecite hleb od 30 do 35 minuta.


 

NAŠA PREPORUKA: Hleb sa đumbirom

Pratite nas i na našim društvenim mrežama: Instagram | Facebook | Twitter