Pitate se da li je hrono dijeta efikasna?

Hrono dijeta koju je predložio francuski doktor, više daje na značaju kada jedemo, nego bilo koja druga dijeta do sada! 

Prema Dr Delabosu, postoje određena vremena kada naše telo prirodno stvara hormone i enzime koji sagorevaju hranljive materije za energiju, umesto da ih čuvaju kao mast. Ne samo da bi trebalo da izgubite težinu, već ne bi trebalo ni da se osećate gladni sa hrono dijetom… Sve dok se punom parom vaša mast rastvara, a celulit nestaje.

Kako izgleda hrono dijeta?

Doručak

Jesti životinjske masti i cele žitarice. Prema Delabosu, naša tela izlučuju dosta enzima koji obrađuju masti i proteine kada se probudimo, tako da doručak može biti bogat, masan obrok sa hlebom, maslacem, jajima, šunkom, kobasicama i sirevima. Ovaj obrok ispunjava vas tako da ste manje gladni tokom dana. Baget premazan sirom ili kajgana sa šunkom? Dakle, vredi ustati!

Ručak

Uglavnom protein (životinjski ili drugi) zajedno sa oko 8 kašika vrednih skrobnih ugljenih hidrata kao što su pirinač, testenina, krompir ili pasulj. Bez povrća! Ostavite ih za večeru. Prema doktoru, mineralne soli u povrću koje se jedu tokom dana izazivaju povećanje telesne mase i celulit. To bi bilo prvi put da smo čuli doktora koji ne preporučuje puno povrća!

hrono dijeta

Popodnevni snack

Pojedite malo biljnih masti: avokado, masline, orašaste plodove, puter od kikirikija, med ili 30 grama tamne čokolade ili voće.

Večera

Ovo je najlakši obrok u danu, sa ribom, školjkama, nemasnim mesom i osam kašika zelenog povrća. Ili ako ste još siti od drugih obroka, samo je preskočite!

Svakog dana možete popiti čašu ili dve crnog vina ili šampanjca (druga vina su previše slatka). Osim toga, pijte puno vode, bar 8 čaša.

Svake nedelje možete imati sve što želite za dva obroka. Možda su tu i kolači, keksići i parče torte?

U osnovi, ideja je da se doručkuje kao kralj, ruča kao princ i večera kao siromah.

Da biste znali da li ovaj sistem funkcioniše treba da prođe bar 6 do 8 nedelja, kada salo počinje da se topi.

hrono dijeta ishrana

Istraživanja potvrđuju da obilat plan za doručak koji sadrži proteine i ugljene hidrate pomaže u održavanju niže težine, nego dijeta sa niskim unosom ugljenih hidrata i niskokaloričnom ishranom. U studiji univerziteta Virginia Commonvealth, žene koje su jele najveći obrok za doručak i dalje su gubile težinu osam meseci kasnije u poređenju sa ženama na planu niskog unosa kalorija.

Teorija univerzitetskog istraživača o ovom gubitku težine mnogo je jednostavnija od Dr Delabosa. Samo su shvatili da je veliki doručak duže zadržao žene da se osećaju sito, pa su kasnije manje jele!

Ne zaboravite da pijete puno vode tokom dana za optimalno zdravlje i gubitak težine. Neka bude jednostavno i ukusno, hrana treba da vam da energiju i ništa više od toga! Za početak izbacite industrijski prerađenu hranu to je sasvim dobar korak ka zdravijem životu i ishrani.


 

NAŠA PREPORUKA: Fleksitarijanska dijeta

Pratite nas i na našim društvenim mrežama: Instagram | Facebook | Twitter