Ishranom protiv osteoporoze

Osteoporoza je bolest koja slabi kosti do tačke u kojoj se lako lome, najčešće kosti u kuku, kičmi i zglobovima. Osteoporoza se naziva “tiha bolest” jer možda nećete primetiti nikakve promene sve dok jedna kost ne pukne.

Kost je živo tkivo. Da bi kosti ostale jake, vaše telo razgrađuje staru kost i zamenjuje je novim koštanim tkivom ali kako godine odmiču taj proces se usporava i kosti postaju krte i porozne. Pogled na unutrašnjost kostiju prikazuje strukturu sličnu saću. Kada imate osteoporozu, prostori u saću postaju veći, a kost koja formira saće postaje manja. Spoljna ljuska kostiju takođe postaje tanja, što sve ovo čini da kosti više nisu jake kao kada ste bili mladi.

Iako osteoporoza može da se javi u bilo kom dobu, najčešće oboljevaju žene u srednjim i poznim godinama.

Ko sve spada u grupu sa velikim rizikom od oboljenja?

Oni koji imaju porodičnu anamnezu o osteoporozi.

Prelom kost posle 50 godina.

Operacija uklanjanja jajnika pre nego što su se menstruacije zaustavile.

Rana menopauza.

Tokom života nedovoljni unos kalcijuma i / ili vitamina D.

Fizička neaktivnost.

Dim (pušači mogu da apsorbuju manje kalcijuma iz ishrane).

Oni koji uzimaju određene lekove, uključujući lekove za artritis i astmu i neke lekove protiv raka.

osteoporoza prevencija

Kako da sprečimo pojavu osteoporoze?

Na pitanje kako da sprečimo pojavu ove bolesti i da li nam unos veće količine kalcijuma preko hrane može pomoći u rešavanju ovog problema. Još uvek naučnici daju oprečna mišljenja o unosu kalcijuma jer verovali ili ne nije poznato koliko kalcijuma je poželjno da unosimo tokom dana.

Svetska zdravstvena organizacija preporučuje 400 do 500 miligrama kalcijuma dnevno za odrasle. Američki standardi su viši, od 800 miligrama dnevno ili čak i više, delom i zbog toga što meso, so, duvan i fizička neaktivnost njihovog stanovništva dovodi do brzog gubitka kalcijuma, čak i u mlađem dobu.

Najzdraviji izvori kalcijuma su zeleno lisnato povrće i mahunarke. Oni imaju nekoliko prednosti koje nedostaju mlečnim proizvodima, sadrže antioksidante, složene ugljene hidrate, vlakna i gvožđe, a imaju malo masti i nemaju holesterol.

Apsorpcija kalcijuma iz povrća je podjednako dobra ili bolja nego iz mleka. Apsorpcija kalcijuma iz mleka je oko 32 procenta. Dok brokoli, senf, repa i kelj imaju između 40 i 64%.

osteoporoza lecenje

Najbolji izvori kalcijuma u hrani

Kajsija (tri srednje voćke) 15 mg.

Brokoli (250 g) 94 mg.

Tamni pirinač (šolja) 20 mg.

Bundeva (jedva šolja) 84 mg

Urme (10 kom.) 27 mg.

Raštan (jedna šolja) 358 mg.

Smokve (10 kom.) 269 mg.

Pasulj (zeleni, jedna šolja) 58 mg.

Kelj (jedna šolja) 94 mg.

Crvena pomorandža (jedna) 128 mg.

Ovsena kaša (jedna šolja) 326 mg.

Grašak (jedna šolja) 44 mg.

Soja (jedna šolja) 175 mg.

Tofu (pola šolje) 258 mg.

Beli pasulj (jedna šolja) 161 mg.


 

NAŠA PREPORUKA: Med dobre i loše strane

Pratite nas i na našim društvenim mrežama: Instagram | Facebook | Twitter