Hrana u borbi protiv anemije

Gvožđe je potrebno da bi se stvorio hemoglobin, deo crvenih krvnih zrnaca koji deluje poput taksija za kiseonik i ugljen dioksid. Prikuplja kiseonik u plućima, vozi ga kroz krvotok i ubacuje ga u tkiva uključujući kožu i mišiće. Zatim skuplja ugljen dioksid i vraća ga u pluća gde ga izbacujemo izdahom.

Ako telo ne apsorbuje potrebnu količinu gvožđa, nastaje nedostatak ovog važnog minetala. Simptomi se pojavljuju tek kada je nedostatak gvožđa napredovao do anemije, stanja u kome su zalihe gvožđa u telu toliko niske da se ne može stvoriti dovoljno normalnih crvenih krvnih zrnaca da efikasno nose kiseonik. Manjak gvožđa jedan je od najčešćih nedostataka hranjivih sastojaka i vodeći uzrok anemije u svetu.

Simptomi uključuju:

Umor.

Bledilo kože i noktiju.

Slabost.

Vrtoglavicu.

Glavobolju.

Glositis (upaljen jezik).

Za borbu protiv anemije potrebno je da konzumirate hranu bogatu gvožđem i podržite svoju ishranu citrusnim sokom i vitaminom C jer to pomaže u apsorpciji gvožđa u organizmu. Evo liste najboljih namirnica bogatih gvožđem, koje će vam pomoći da izlečite anemiju i vodite zdraviji način života.

Meso i jaja

Da biste pomogli vašem telu da dobije gvožđe koje mu je potrebno, morate jesti meso. Vaše telo će apsorbirati najviše gvožđa iz crvenog mesa, zato dodajte govedinu i jagnjetinu u svoju dnevnu ishranu. Takođe, obavezno uključite i jetru jer je jetra veoma bogata gvožđem i to je jedan od najboljih izvora gvožđa za lečenje anemije.

anemija ishrana

Riba

Ako volite kozice, tunu i sardinu, onda imate sreće, jer su bogate gvožđem. Takođe, ostrige su veoma bogate gvožđem, pa se potrudite da ih jedete povremeno i tako pomognete svom telu da se izbori sa anemijom.

Povrće

Naravno, svo povrće je dobro za vaše telo. Međutim, povrće bogato gvožđem, koje bi trebalo jesti više, uključuje: spanać, slatki krompir, brokoli, grašak i cveklu.

Voće

Voće je toliko hranljivo i ima mnoštvo koristi za naše telo. Neki plodovi bogati su gvožđem i pomažu vam u borbi protiv nedostatka gvožđa, poput lubenice, breskvi, jagoda. Takođe suvo voće bogato je gvožđem poput urmi, grožđica i smokava.

Hleb i ugljeni hidrati

Najzdraviji ugljeni hidrati koji bi vam mogli pomoći u borbi protiv nedostatka gvožđa su: tamni hleb od celih žitarica, ovas, smeđi pirinač i uopšte hrana koja sadrži pšenicu.

Mahunarke

Pokušajte da uključite više mahunarki u svoju ishranu. Koristite grašak, soju, pasulj itd.  Svi oni će vam pomoći da povećate nivo gvožđa.

hrana protiv anemije

Orašasti plodovi i semenke

Orasi se smatraju sjajnom užinom i pomažu vam da povećate unos gvožđa. Probajte kikiriki, bademe ili pistaće. Ipak, pazite da imate malu porciju, dve šake svakog dana. Takođe, pokušajte sa semenkama suncokreta, semenkama lana i susama jer će vam i one pomoći u borbi sa nedostatkom gvožđa.

Na kraju, provedite svaki dan bar jedan sat na svežem vazduhu i bilo kojoj fizičkoj aktivnosti. Vrlo brzo ćete osetiti poboljšanje svog zdravstvenog stanja.


 

NAŠA PREPORUKA: Kako da se zdravo hranite na poslu

Pratite nas i na našim društvenim mrežama: Instagram | Facebook | Twitter