Ublažite stres ishranom

Svi se ponekad osećamo izmučeni stresom zbog svakodnevnog života i nažalost, tada nismo skloni da mislimo na hranu koja nam umanjuje stres. U takvim situacijama obično se okrenemo ka lošoj i nezdravoj hrani.

Ali visoko kalorična ili slatka hrana samo nas vara u mišljenju da se osećamo bolje. Ako jedemo zdravu hranu i to svesno izaberemo, možemo u stvari osetiti olakšanje od stresa. Završite ciklus jedenja loše hrane i potražite olakšanje na drugom mestu. Umesto toga, u ishranu dodajte ove zaista anti-stres namirnice.

Evo osam zdravih namirnica koje bi mogle pomoći u borbi protiv stresa. A pošto se stres i debljanje prepliću, ove namirnice mogu takođe pomoći da izgubite kilograme.

Zeleniš

Ovo povrće je veoma zdravo. Listnasto zelje sadrži folat, vitamin koji pomaže da se proizvedu hemikalije u mozgu kao što je serotonin i dopamin. Kad su nivoi stresa visoki, želite te hemikalije u vašem mozgu.

Isprobajte blitvu sa maslinovim uljem i belim lukom. Zatim tu je i ostala hrana sa visokim sadržajem folata poput špargle, brokoli, citrusno voće i klice.

Ćuretina

Postajete veoma pospani … i opušteni, zahvaljujući aminokiselini triptofanu pronađenoj u ćurećem mesu. Triptofan se pretvara u serotonin, a serotonin je hormon sreće. Kombinujte ovo meso sa zelenišem za jači efekat.

hrana koja smanjuje stres

Losos

Ova riba je totalna superzvezda kada je u pitanju ishrana. Kada smo loše volje, naša tela proizvode kortizol, hormon koji je povezan sa dodatnom masnoćom oko stomaka. Omega-3 u lososu smanjuju anksioznost i depresiju tako što se bore protiv efekta kortizola. Losos sadrži i vitamin D, za koji je dokazano da pomaže kod depresije.

Borovnice

Pune antioksidanata, borovnice bi definitivno trebalo da budu deo vaše ishrane. Pomažu u proizvodnji dopamina, hemikalije koja se bori protiv stresa. I zaista su veoma ukusne. Jedite ih sa običnim jogurtom ili u ovsenoj kaši, a za užinu, probajte smrznute borovnice.

Ovsena kaša

Što se tiče ovsene kaše, to je još jedan dobavljač serotonina. Ova složeni ugljeni hidrat će vam umiriti raspoloženje. Ako niste ljubitelj vruće ovsene kaše, probajte da je ostavite preko noći. Osim pojačanja serotonina, pravljenje doručka uveče, moglo bi vam umanjiti jutarnji stres.

Avokado

Studije su otkrile da osećaji anksioznosti može biti ukorenjen u deficitu vitamina B. Avokado sadrži vitamin B, pa ga jedite kad god možete. Ova ukusna poslastica fantastična je zamena za majonez na vašim sendvičima. Avokado je takođe odličan izvor mononezasićenih masnih kiselina, koje mogu imati koristi kod gubitka kilograma.

hrana i stres

Semenke

Ove svestrane semenke su od pomoći pri uklanjanju stresa. Mleveni lan i čija su semenke sa najvećom količinom zdravih omega-3 masnih kiselina, pa ih obilato koristite u svakodnevnoj ishrani. Kao dodatke za salatu, supe, jogurte.

Čaj

Pomisao na ispijanje šoljice vrućeg čaja zvuči smirujuće, zar ne? Zakažite vreme za čaj a kamilica, zeleni i crni čaj deluju relaksirajuće, pa odaberite svoj omiljeni. Studije su pokazale da čaj od kamilice pomaže u smanjenju simptoma anksioznosti. Slično, japanska studija otkrila je da pijenje pet šoljica zelenog čaja dnevno može smanjiti stres za 20 posto. Ako ste neko ko se razboli nakon konzumiranja kofeina, imajte to na umu i pređite na čaj.


 

NAŠA PREPORUKA: Tibetanski čaj za dugovečnost

Pratite nas i na našim društvenim mrežama: Instagram | Facebook | Twitter