Hrana bogata vodom za hidraciju tela

Često kada se osećate tromo i umorno, zapravo ste dehidrirani. Nedostatak tečnosti smanjuje volumen  krvi i cirkulacija postaje otežana naročito u mozgu i srcu! 

Dehidracija može imati mnogo negativnih efekata na vaše zdravlje, a voda nije jedini način da unesete tečnost u svoje telo tu je sočna i ukusna hrana. Mnogo voća i povrća ima visok procenat vode, pa evo nekoliko namirnica koje možete jesti kada osetite da ste dehidrirani i da vam treba pojačan unos tečnosti.                

Krastavac

Krastavac je kralj hidrirajuće hrane, sa 96% sadržaja vode! Takođe su bogati vitaminom C (otuda su tako sjajni za natečene oči).

Lubenica

Savršeno letnje osveženje – lubenica je slatka, osvežavajuća i sastoji se od 92% vode. Iskoristite sezonu i uživajte u njenom ukusu.

Karfiol

Da li verujete da je karfiol zapravo 91% voda! Prepun vitamina C, vitamina K, vlakana i omega-3, to je jedna od najhranljivijih hidratantnih namirnica.

hrana za hidraciju tela

Grejpfrut

Iako se često govori da grejpfrut sagoreva masne naslage i da je zbog toga deo mnogih dijeta, ta tvrdnja nije dokazana. Međutim, njegov osvežavajući ukus i bogatstvo vode sigurno će brzo utoliti žeđ, naročito u letnjim mesecima.

Spanać

Spanać je povrće koji sadrži puno hranljivih materija, što je prilično neverovatno sa obzirom na činjenicu da ima 92% vode. Jedna porcija će vam dati hranljive sastojke za povećanje energije poput magnezijuma, kalijuma i B vitamina.

Dinja

Dinje obiluju sočnim slatkim ukusom i odlične su kao zamena za visokokalorijske slatkiše.

Jagode

Jagode sadrže 92% vode i definitivno će povoljno uticati na hidrataciju organizma, sa druge strane zbog obilja minerala pomoći će i detoks koji je neophodan posle dugog “zimskog sna”.

hidracija organizma namirnicama

Tikvice

Na roštilju, sa sosom ili mesom, nema pogrešnog načina kuvanja tikvica. Sa 94% sadržaja vode super hidriraju i možete da ih jedete bez osećaja krivice.

Celer

Celer je poznat po tome što je praktično bez kalorija zahvaljujući tolikoj vodi. Malo poznata činjenica je  da je prepun prirodnih soli koje pomažu da se napuni nivo magnezijuma u telu.

Ananas

Ovo sočno voće sastoji se od 87% vode i ima velike blagodeti za probavu i imunitet. Osim toga, jedan zalogaj vam daje osećaj kao da ste na tropskom ostrvu. Uživajte!


 

NAŠA PREPORUKA: U kojim namirnicama se nalazi vitamin B17

Pratite nas i na našim društvenim mrežama: Instagram | Facebook | Twitter