Kolač ili hleb, prosudite sami

Za mnoge hleb sa đumbirom je daleko od samog hleba, već ga smatraju i ukusnim kolačem.

Koji je to tajni sastojak većine ukusnog peciva, mafina i kolača? To je mlaćenica (buttermilk) koja im daje bogat ukus a ima manje kalorija od mleka ili pavlake.

Organska mlaćenica se proizvodi bez upotrebe pesticida, sintetičkih hormona i antibiotika. Osim za pečenje može se koristiti i za pravljenje supa ili preliva za salate a i kao marinada.

Sastojci

  • 1 ipo šolja brašna
  • 2 kašičice mlevenog cimeta
  • 1 kašičica mlevenog đumbira
  • 1/8 kašičice pimenta
  • 1/8 kašičice mlevenog muškatnog oraščića
  • 1/2 kašičice sode
  • 1/8 kašičice soli
  • 1/2 šolje melase
  • 1/3 šolje šećera
  • 1/2 šolje  otopljenog butera
  • 1/2 šolje hladne mlaćenice
  • 1 veliko jaje
hleb sa djumbirom

Način pripreme

Zagrejte rernu na 160 stepeni. Podmažite pleh dimenzija 20×20 cm.

Pomešajte suve sastojke, brašno, so, začine i sodu u jednoj činiji. U drugoj većoj činiji pomešajte melasu, 1/3 šolje šećera, buter, mlaćenicu i jaje. Sve spojite i promešajte.

Sipajte testo u pleh, pecite 20 do 30 minuta, ohladite i isecite na 16 komada. Stavite odozgo šlag i kandirani đumbir.


 

NAŠA PREPORUKA: Krem čorba od pečuraka

Pratite nas i na našim društvenim mrežama: Instagram | Facebook | Twitter