Kolač ili hleb, prosudite sami
Za mnoge hleb sa đumbirom je daleko od samog hleba, već ga smatraju i ukusnim kolačem.
Koji je to tajni sastojak većine ukusnog peciva, mafina i kolača? To je mlaćenica (buttermilk) koja im daje bogat ukus a ima manje kalorija od mleka ili pavlake.
Organska mlaćenica se proizvodi bez upotrebe pesticida, sintetičkih hormona i antibiotika. Osim za pečenje može se koristiti i za pravljenje supa ili preliva za salate a i kao marinada.
Sastojci
- 1 ipo šolja brašna
- 2 kašičice mlevenog cimeta
- 1 kašičica mlevenog đumbira
- 1/8 kašičice pimenta
- 1/8 kašičice mlevenog muškatnog oraščića
- 1/2 kašičice sode
- 1/8 kašičice soli
- 1/2 šolje melase
- 1/3 šolje šećera
- 1/2 šolje otopljenog butera
- 1/2 šolje hladne mlaćenice
- 1 veliko jaje

Način pripreme
Zagrejte rernu na 160 stepeni. Podmažite pleh dimenzija 20×20 cm.
Pomešajte suve sastojke, brašno, so, začine i sodu u jednoj činiji. U drugoj većoj činiji pomešajte melasu, 1/3 šolje šećera, buter, mlaćenicu i jaje. Sve spojite i promešajte.
Sipajte testo u pleh, pecite 20 do 30 minuta, ohladite i isecite na 16 komada. Stavite odozgo šlag i kandirani đumbir.
NAŠA PREPORUKA: Krem čorba od pečuraka
Pratite nas i na našim društvenim mrežama: Instagram | Facebook | Twitter