Osnovni principi nisko glikemijske ishrane

Dijeta sa niskim glikemijskim indeksom vam može pomoći da kontrolišete svoju težinu tako što ćete smanjiti visok nivo šećera u krvi i insulina!

Ovo je posebno važno ako imate dijabetes tipa 2 ili ako imate rizik od njegovog razvoja (predijabetes – granični dijabetes). Hrana sa niskim glikemijskim indeksom takođe je povezana sa smanjenim rizikom od raka, bolesti srca i drugih hroničnih stanja.

Osnovni principi nisko glikemijske ishrane

1. Jedite puno povrća i voća kao što su jabuke, kruške, breskve i bobice. Čak i tropsko voće kao što su banane, mango i papaje imaju niži glikemijski indeks nego tipični deserti.

2. Jedite žitarice u najmanje obrađenom stanju kao što je hleb od celog zrna, braon pirinač, ječam, proso i pšenične mekinje, ovas itd.

3. Ograničite beli krompir i proizvode od rafinisanih žitarica, kao što su beli hleb i bela testenina.

4. Ograničite slatkiše – uključujući visokokaloričnu hranu sa niskim glikemijskim indeksom, kao što je sladoled. Smanjite voćni sok na pola čaše dnevno. Potpuno uklonite pića sa šećerom.

gi dijeta ishrana

5. Jedite zdravu vrstu proteina, kao što su pasulj, riba ili piletina bez kože, u većini obroka, za ručak i večeru.

6. Izaberite namirnice sa zdravim mastima, kao što su maslinovo ulje, orašasti plodovi (bademi, orasi) i avokado ali držite se umerenih količina.

7. Ograničite zasićene masti iz mlečnih i drugih životinjskih proizvoda. Potpuno uklonite delimično hidrogenizovane masti (trans masti) koje se nalaze u brzoj hrani i pakovanim namirnicama industrijskog porekla.

8. Treba da imate tri obroka i jednu ili dve užine svaki dan. Važno je da svaki dan imate doručak i da ga ne preskačete.

9. Jedite polako i zaustavite se kada se osetite sito.

10. Kada god možete birajte organsku hranu.

Dijeta niskog glikemijskog indeksa zapravo nije dijeta za mršavljenje. Ona je pogodna za osobe sa dijabetesom koje broje ugljene hidrate da bi kontrolisale nivo šećera u krvi.

gi dijeta

Američka asocijacija za dijabetes preporučuje tradicionalno prebrojavanje ugljenih hidrata za kontrolu šećera u krvi sa informacijama o glikemijskom indeksu koje pomažu „fino podešavanje“ planiranja obroka.

Ova dijeta može pomoći i ako ste otporni na insulin ili imate predijabetes. Ako imate kombinaciju visokog krvnog pritiska, bolesti srca, visokog holesterola i prekomerne težine, to može biti korisno za vas. Istraživanja pokazuju da ljudi sa insulinskom rezistencijom lakše gube težinu na dijeti sa niskim unosom ugljenih hidrata.

Na ovoj dijeti smanjuje se i mogućnost za razvoj komplikacija kod dijabetesa, uključujući bolesti srca, oka i bubrega.


 

NAŠA PREPORUKA: Mediteranska dijeta

Pratite nas i na našim društvenim mrežama: Instagram | Facebook | Twitter