Flekistarijanac – "vegetarijanac" koji jede meso

Jasno je svima da danas više nego ikada pre, ima raznih vrsta dijeta i načina ishrane, pa ako do sada niste čuli za fleksitarijnasku ishranu nije ništa čudno, i to je nešto novo na ovoj vrsti “estradnog” neba.

Svaki pravi vegetarijanac će se uvrediti, samo kada pročita naslov ali eto, upravo tako se objašnjava flekistarijanska ishrana. Sama reč kaže da je to je fleksibilna, vegetarijanska ishrana u kojoj se pored biljne hrane jede i meso (povremeno).

Ako ste vegetarijanac koji sa vremena na vreme žudi za burgerom ili ste mesožder koji želi da smanji jedenja mesa iz zdravstvenih razloga ovo može biti dobra opcija za vas.

U suštini, to znači da ste fleksibilan vegetarijanac. Jedite tofu, kinou, tonu povrća i druge vegetarijanske favorite ali vam je dozvoljeno i povremeno jesti meso i ribu. Zvuči dovoljno jednostavno, zar ne?

Koliko je mesa dozvoljeno jesti?

Prema Blatnerovoj knjizi, potpuno novi fleksitarijanci trebali bi odustati od mesa dva dana u nedelji i dizati se 700 grama mesa tokom preostalih pet dana

Sledeći nivo (napredni fleksitarijanac) slede vegetarijansku dijetu tri ili četiri dana nedeljno i konzumiraju ne više od 500 grama mesa tokom preostalih dana. Konačno, fleksitarijancu na nivou eksperta je dozvoljeno 250 grama mesa, dva dana u nedelji, a ostalih pet bez mesa.

fleksitarijanska dijeta

Dozvoljena hrana

Povrće

Povrće je okosnica ove ishrane. Povećajte unos povrća eksperimentišući sa novim tehnikama kuhanja ili koristite povrće na kreativan način. Tako ćete povećati šansu da ovakav način ishrane sledite na duže staze.

Voće

Umesto da posegne za kilogram sladoleda da biste zadovoljili vašu žudnju za slatkišima, fleksibilna dijeta preporučuje da se okrenete voću. Ono nudi slatkoću za kojom žudimo zajedno sa mnogim hranjivim sastojcima, a daje i osećaj sitosti zbog vlakana i vode. Pokušajte da napravite nove deserte sa svojim omiljenim voćem, poput smrznutih banana umočenih u tamnu čokoladu ili pečenih jabuka sa cimetom.

Integralne žitarice

Žitarice su stekle lošu reputaciju u poslednje vreme, mahom zbog priče o glutenu i skrobu. Integralna žitarica daje vlakna i hranljive sastojke koji su važni za naše telo. Jedite ovsenu kaša i smeđi pirinč ali probajte i nove ili bolje reći drevne žitarica poput amaranta, kinoe ili prosa.

Biljni protein

Iako ne morate da eliminišete meso, u ishranu ćete želeti da unesete više vegetarijanskih obroka. Eksperimentišite sa biljnim proteinima poput tofua, pasulja i orašastih plodova i semenki.

vegetarijanska dijeta

Jaja

Pored proteina na biljnoj bazi, fleksitarijanci mogu da jedu i jaja. Jaja su odličan način za dodavanje proteina u ishranu (kada ne jedete meso).

Mlečni proizvodi

Mlečni proizvodi, imaju dobru kombinaciji kalcijuma i vitamina D. U ovaj plan možete da uvrstiti mleko, sir, jogurt, kefir ili alternativne mlečne proizvode.

Ulja, bilje i začini

Budite kreativni u kuhinji upotrebom različitih ulja, aromatičnog bilja i aromatičnih začina. Oni pomažu dodavanju ukusa na hranljive načine.

Nije potrebno meriti vreme između obroka ali izgleda da se kalorija ipak broje. Blatnerova knjiga opisuje doručak od 300 kalorija, ručak sa 400 kalorija i večeru od 500 kalorija zajedno sa dve užine od 150 kalorija. Ovo je preporuka za one koji žele da skinu višak kilograma.

Naravno, možete raditi na tome da postanete fleksibilni vegetarijanac bez pridržavanja određenog rasporeda ili nivoa kalorija ako imate osećaj da je ovo prava stvar za vas.


 

NAŠA PREPORUKA: Krompir dijeta

Pratite nas i na našim društvenim mrežama: Instagram | Facebook | Twitter