Italijanska testenina na srpski način

Širom sveta je poznato da testenina potiče iz Italije. Tačnost ove informacije i nije tako verodostojna obzirom da postoje različite tvrdnje.

Neki govore da je testenina stigla u Italiju iz Kine, a drugi opet da receptura pripada Arapima. Jedno je sigurno, jako je teško utvrditi sa sigurnošću njeno poreklo jer je rasprostranjena širom sveta. Ipak, italijanska kuhinja je nadaleko poznata po najboljoj pasti.

Fetućini sa avokadom i šparglom je lagan obrok, savršen za period posle praznika kada želite da odmorite vaš organizam od jake hrane.

Sastojci

  • 1 pakovanje fetućini testenine
  • 250 gr organske špargle
  • 250 gr šampinjona
  • 2 organska avokada
  • pola glavice organskog crnog luka
  • četvrtina šolje maslinovog ulja
  • pola šolje balzamiko sirćeta
  • so i biber
Fetućini sa avokadom i šparglom

Način pripreme

Stavite vodu da provri u jednom velikom loncu i jednoj manjoj šerpi. U međuvremenu isecite šparglu na komadiće veličine 2,5 cm. Takođe isecite šampinjone i avokado. Luk isecite na veoma tanke režnjeve, prepolovite ih i razdvojite slojeve. U manjoj činiji izmešajte sirće i ulje.

Kada provri voda u manjoj šerpi, stavite šparglu i kuvajte samo dva minuta da bi ostala čvrsta. Ocedite je i poklopite da se ne ohladi.

Šampinjone propržite na malo maslinovog ulja.

U velikom loncu skuvajte fetućine. Testenina je zdravija kada nije prekuvana. Ocedite testeninu pa dodajte preliv od ulja i sirćeta. Zatim dodajte špargle, luk, avokado i šampinjone. Izmešajte da se povrće lepo rasporedi po testenini.

Možete uz ovu testeninu poslužiti i sir, a odlično se slaže i uz vino.


 

NAŠA PREPORUKA: Rolnice od špargli i sira

Pratite nas i na našim društvenim mrežama: Instagram | Facebook | Twitter