Neodoljiva poslastica od kajsija koja vraća u detinjstvo

Recept za džem od kajsija je sličan receptu za džem od jagoda ali ga je lakše napraviti i gotovo da nema mesta za greške. Čak i ako ga malo zagorite, dobijate blag karamelast ukus koji je sasvim prihvatljiv.

Ovaj džem je nešto što će vam sigurno osvežiti sećanja, vratiti vas u prošlost i detinjsto, u ono vreme kada se jeo slatkiš iz mamine i bakine kuhinje, a to je uglavnom bio džem.

Najvažnije od svega jeste da ćete onda kada želite da se zasladite to uraditi zdravo i kvalitetno. Bilo da su u pitanju palačinke, kiflice, kolač, potpuno je nevažno džem od kajsija se uklapa u sve, pa tako i u neka slana jela, a možete ga jednostavno namazati na i hleb.

Sastojci

  • 1 kg kajsija isečenih na pola i sa izvađenim košticama
  • 750 gr šećera
Džem od kajsija

Način pripreme

Stavite voće i šećer u posudu od nerđajućeg čelika tako što ćete poređati kajsije, pa preko šećer i držite u frižideru preko noći.

Lagano zagrevajte povremeno mešajući dok se šećer ne istopi.

Pojačajte temperaturu i dovedite do tačke ključanja i kuvajte 20 do 30 minuta.

Stavite kapljicu džema na hladan tanjir.

Ako se posle 2 minuta, kada provučete prst kroz njega, kožica nabere, onda je džem skuvan. Ako nije, proveravajte na svakih 5 minuta dok ne bude gotov.

Sipajte ga u vruće sterlisane tegle i odmah hermetički zatvorite.


 

NAŠA PREPORUKA: Slatka i hrskava jabuka

Pratite nas i na našim društvenim mrežama: Instagram | Facebook | Twitter