Spremite ukusnu sušenu junetinu na seoski način

Koliko ste se samo puta pitali “šta kupujemo” i “kakvog je kvaliteta”? Ako ste i vi jedni od onih koji postavljaju sebi ova pitanja, uzmite stvar u svoje ruke i pripremite domaću sušenu junetinu koja će zasigurno oduševiti sve vaše ukućane.

Iako naši preci to nisu znali, sušeno posno meso je puno proteina, a bez holesterola i masti i kao takvo je izuzetno zdravo i hranljivo. Odličan je izvor energije, te je idealno kao lagana užina prilikom kampovanja, skijanja ili bilo koje druge fizičke aktivnosti.

Sastojci

  • 1 kg mesa           
  • 2/3 šolje Vorčester sosa
  • 2/3 šolje soja sosa
  • 1 kašičica crnog bibera
  • 1 kašičica belog luka u prahu
  • 1 kašičica crnog luka u prahu
  • 1 kašičica soli
  • 2 kašičice Tabasko sosa
sušena junetina

Način pripreme

Pomešajte sve sastojke za marinadu i velikoj kesi sa zatvaračem. Dodajte meso isečeno na tračice od oko 1.5 centimetara i sve stavite u frižider da ostane tokom noći. Povremeno promešajte.

Kada meso bude spremno za  sušenje, stavite aluminijumsku foliju na dno rerne, ocedite meso i obrišite papirnim ubrusom. Zagrejte rernu na 150 stepeni i stavite komade mesa na rešetku u rerni. Ostavite otvorena vrata kako bi vlaga mogla da izađe van.

Koliko dugo će sušenje trajati zavisi od rerne i veličine mesa. Meso treba da bude čvrsto i suvo a ne sunđerasto. Ne sme ni da bude presušeno jer se onda lako lomi.


 

NAŠA PREPORUKA: Junetina sa brokolijem na kineski način

Pratite nas i na našim društvenim mrežama: Instagram | Facebook | Twitter