Spremite ukusnu sušenu junetinu na seoski način
Koliko ste se samo puta pitali “šta kupujemo” i “kakvog je kvaliteta”? Ako ste i vi jedni od onih koji postavljaju sebi ova pitanja, uzmite stvar u svoje ruke i pripremite domaću sušenu junetinu koja će zasigurno oduševiti sve vaše ukućane.
Iako naši preci to nisu znali, sušeno posno meso je puno proteina, a bez holesterola i masti i kao takvo je izuzetno zdravo i hranljivo. Odličan je izvor energije, te je idealno kao lagana užina prilikom kampovanja, skijanja ili bilo koje druge fizičke aktivnosti.
Sastojci
- 1 kg mesa
- 2/3 šolje Vorčester sosa
- 2/3 šolje soja sosa
- 1 kašičica crnog bibera
- 1 kašičica belog luka u prahu
- 1 kašičica crnog luka u prahu
- 1 kašičica soli
- 2 kašičice Tabasko sosa

Način pripreme
Pomešajte sve sastojke za marinadu i velikoj kesi sa zatvaračem. Dodajte meso isečeno na tračice od oko 1.5 centimetara i sve stavite u frižider da ostane tokom noći. Povremeno promešajte.
Kada meso bude spremno za sušenje, stavite aluminijumsku foliju na dno rerne, ocedite meso i obrišite papirnim ubrusom. Zagrejte rernu na 150 stepeni i stavite komade mesa na rešetku u rerni. Ostavite otvorena vrata kako bi vlaga mogla da izađe van.
Koliko dugo će sušenje trajati zavisi od rerne i veličine mesa. Meso treba da bude čvrsto i suvo a ne sunđerasto. Ne sme ni da bude presušeno jer se onda lako lomi.
NAŠA PREPORUKA: Junetina sa brokolijem na kineski način
Pratite nas i na našim društvenim mrežama: Instagram | Facebook | Twitter