Ova mekana pogača omamiće vas svojim mirisom

Domaća pogača sa sirom idealna je za sve vrste proslava, a možete je spremati i bez ikakvog povoda.

Toliko je ukusna da se ne može upoređivati sa bilo kojim drugim proizvodom od brašna. Kao takva postaće vaš favorit kada su domaće pogače u pitanju jer nema ničeg lepšeg od mirisa pogače sa sirom pripremljene u kućnim uslovima.

Za pripremu ove pogače potrebna je samo želja i dobra volja i onda ne postoji ni jedan razlog da vaša pogača ne bude neodoljivo mirisna i ukusna.

Sastojci

  • 1 kg brašna
  • 500 gr sitnog sira
  • 3 jaja
  • 1 ceo margarin
  • 1 svež kvasac
  • 200 ml mleka
  • 200 ml jogurta
  • 150 ml ulja
  • 2 ravne kašičice soli
  • susam
  • kim
Domaća pogača sa sirom

Način pripreme

U toplo mleko izmrviti kvasac i mešati da se istopi. Dodati kašiku brašna, so i šećer na vrh kašičice i mešati da se razbiju grudvice. Ostaviti kvasac da naraste.

U veću posudu sipati brasno, kvasac, 2 jaja i jedno belance, jogurt, ulje i so. Mesiti dok ne dobijete meko testo. Testo ostaviti da naraste.

Kada je testo naraslo, na pobrašnjenoj podlozi ga razvucite, premažite margarinom koji ste prethodno držali na sobnoj temperaturi. Preko toga pospite sir i urolajte.

Testo secite na jednake delove i ređajte na margarinom podmazan pleh.

Ako želite da dobijete veće rolnice testo isecite na 10 jednakih delova. Ukoliko želite da sečete sitnije delove, dobićete više rolnica. I jesno i drugo izgleda jako lepo tako da nećete pogrešiti šta god da uradite.

Ostavite da naraste 30 min. Kada je pogača narasla, premažite je žumancem, pospite susamom i kimom.

Pogaču ubacite u rernu zagrejanu na 220 stepeni i pecite dok ne poprimi zlatno-žutu boju.


 

NAŠA PREPORUKA: Starinski hleb

Pratite nas i na našim društvenim mrežama: Instagram | Facebook | Twitter