Sve što treba da znate o dijeti sa jajima

Jaja su jedna od retkih namirnica koje bi trebalo klasifikovati kao “superhrana”. Neverovatno su hranljiva, što možete da vidite iz tablice nutritivne vrednosti.

Jedno veliko kuvano jaje sadrži:

vitamin A: 6% RDA

folat: 5% RDA

vitamin B5: 7% RDA

vitamin B12: 9% RDA

vitamin B2: 15% RDA

fosfor: 9% RDA

selen: 22% od RDA

Jaja takođe sadrže znatne količine: vitamina D, vitamina E, vitamina K, vitamina B6, kalcijuma i cinka. Jedno veliko jaje ima oko 77 kalorija, 6 grama proteina i 5 grama zdravih masti. Da, dobro ste pročitali – zdrave masti.

Šta je dijeta sa jajima?

Kao što ime kaže, glavni deo vaše ishrane moraju biti jaja i to pre svega kuvana jaja. Ovo je visoko proteinska dijeta sa malo ugljenih hidrata i masti.

Možete jesti 3 obroka dnevno, poželjno je 2 jaja po obroku, što je ukupno 6 jaja na dan. Ako jedete dva ili manje obroka, možete imati 3 jaja po obroku. Nije preporučljivo pojesti 6 jaja po obroku jer telo ima svoju gornju granicu koliko proteina može da probavi, osim ako niste sportista.

Uzimanje više od 3 obroka dnevno nije dozvoljeno. Nije dozvoljeno ni grickanje između obroka (užina), kao ni uživanje u kaloričnim pićima.

dijeta sa jajima

Samo dijeta sa jajima

Jedite samo kuvana jaja za obrok, ništa drugo nije dozvoljeno. Ovo je svojevrsna mono dijeta koja vas vodi u krajnost i samim tim nezdrava na duže staze. Iako će u kratkom vremenu postići odličan rezultat, nije dobra preporuka.

Dijeta od jaja i grejpa

Jedite jaja sa grejpom, po želji. 2 jaja sa 1/2 grejpa je dobar izbor za jedan obrok.

3 do 14 dana dijeta sa jajima

U ovoj dijeti jedu se jaja u određenom periodu od 3 do 14 dana. Možete jesti jaja sa grejpom ili lisnatim povrćem po vašoj želji 3 do 14 dana.

Zašto dijeta sa kuvanim jajima?

Jaja imaju visoku hranljivu vrednost, što možete videti iz nutritivne tablice. Konzumiranje jaja redovno zadovoljava većinu prehrambenih potreba organizma. Visok unos proteina neophodan je za održavanje i izgradnju mišićne mase i čini da se duže vremena oseća te sito.

Nema ugljene hidrate pa ne izaziva odgovor tela u obliku lučenja insulina. Čim je insulin u telu nizak, otvara se pute ka sagorevanju masnih naslaga (lipolizi).

Prilična količina masti koja se nalazi u jajima, neophodna za razne telesne funkcije.

U zavisnosti od veličine, jaja imaju ukupno 50 do 70 kalorija. Ako pojedete ukupno 6 jaja na dan, znači da konzumirate samo 400 do 500 kalorija. Što je daleko manje od preporučenih kalorija dnevno (1200 kalorija dnevno za ženu i 1500 kalorija dnevno za muškarce).

dijeta sa kuvanim jajima

Plan obroka sa kuvanim jajima

Osnovni obrok je 2 kuvana jaja + 1/2 grejpa ili salata od zelenog povrća. I to je to.

Mono dijete koje se sastoje iz samo jedne namirnice nije preporučljivo dugo pratiti, 3 do 7 dana, maksimalno. Sve preko toga može izazvati zdravstvene probleme zbog nedostataka nutritivnih materija.


 

NAŠA PREPORUKA: Banana dijeta

Pratite nas i na našim društvenim mrežama: Instagram | Facebook | Twitter