Da li znate šta je osmosatna dijeta?

“Osmosatna dijeta” ili poznata još kao Dijeta 8 sati je zapravo ime knjige koju je napisao David Zinczenko poznat po filmu “Jedi ovo, ne to”. Naravno, dotični autor nije sam osmislio ovaj koncept ali ga je predstavio kao novi trend u fitensu i svetu mršavljenja!

Tvrdnja na omotu knjige glasi: “Jedite sve što želite i smanjite 20 kilograma ili više za samo šest nedelja”. Dakle, jednostavno odaberete osam sati u kojima ćete unositi hranu, dok 16 sati ćete biti na nekoj vrsti dobrovoljnog gladovanja ili intermitentnog fastinga, kako to danas mnogi nazivaju. Na primer, jedite između 10 i 18 sati. Nakon 18 sati, postite u narednih 16 sati. Jednostavno, zar ne?

Ne morate računati kalorije, vagati hranu ili jesti tačno određene namirnice. U tih osam sati možete jesti sve što želite. Naravno, autor predlaže da jedete nemasne proteine, kvalitetne ugljene hidrate i zdrave masti jer one podstiču sitost. Tokom posta možete piti vodu, kafu ili čaj ali ne i sodu ili druge slatke napitke.

Što se tiče vežbanja, autor preporučuje osam minuta vežbe pre prvog obroka. Fizička aktivnost automatski stvara potrebu za energijom i ako gladujete 16 sati, vaše telo će tražiti ono što vam treba u odloženoj masti, što pomaže u gubitku kilograma.

Ova dijeta je idealna za ljude koji su probali mnoge druge dijete jer su bile previše krute u pravilima. Kako nema ograničenja u hrani ili brojanju kalorija, manje je verovatno da ćete brzo odustati. Kada jedete samo osam sati tokom dana, to prisiljava vaše telo da se osloni na skladištenu masnoću, što naravno pospešuje mršavljenje.

osmosatna dijeta

Da li nauka stoji iza ovih tvrdnji?

Prema pregledu naučne literature iz 2014. objavljenom u Translational Research, gubitak težine od tri do osam procenata moguć je u dve do četiri nedelje, uz smanjenje obima struka od četiri do sedam procenata.

U principu, sve zvuči sjajno i lako dok ne krenete, onda shvatite da tokom dana jedete i kada ste uznemireni, pod stresom, kada vam je dosadno, a to je definitvno duži period od osam sati.

Najbolje je da sami odaberete kada ćete unositi hranu. Nekome je zgodno da preskoči doručak i jede na primer od 13 do 21h. Sa druge strane, ima onih kojima ne pada na pamet da preskoče doručak, za njih je praktično da jedu u periodu od 7 do 15h, odnosno da preskaču večeru.

Naravno, pokušajte da se setite da je vežbanje preporučeno pre prvog obroka, bar 8 do 10 minuta. Nije neophodan korak ali je poželjan ako ste se namerili da izubite značajan višak kilograma.

dijeta 8 sati

Preporučuje se da na osmočasovnoj dijeti ostanete najmanje tri dana, a zatim produžite put do pet dana i nadamo se, punih sedam dana. Tokom ovakve vrste “fastinga” definitivno ćete ponovo osetiti šta znači biti gladan. Gojazne osobe često tokom dana unose toliko hrane, da nikada ne iskuse pravu, zdravu glad.

Na ovakvom načinu ishrane nećete se osećati uskraćeno jer vam ni jedna vrsta namirnica nije zabranjena. Ipak, mudro birajte svoju hranu. Nije samo cilj izgubiti kilograme već i povesti računa o zdravlju svog tela, a tu vam sigurno neće biti od koristi pizza i hamburger.

Jedite sveže povrće, umereno voće, orašaste plodove, kvalitetno meso, ribu, jaja, mlečne proizvode, kvalitetne intergalne žitarice, pečurke, začinsko bilje itd.


 

NAŠA PREPORUKA: Horoskop dijeta

Pratite nas i na našim društvenim mrežama: Instagram | Facebook | Twitter