Detoks namirnice iz vaše kuhinje

Detoksikacija zvuči kao moderan trend, ipak ona nije ništa novo, naprotiv. Metode detoksikacije sežu hiljadama godina sve do Hipokrata, poznatog kao “otac zapadne medicine”.

Detoksikacija je po definiciji fiziološko uklanjanje toksičnih supstanci iz vašeg tela. Vaš limfni i krvni sistem nosi toksine iz svake pojedinačne ćelije, dok detoksikaciju u širem obimu uglavnom vrši jetra, bubrezi i creva. Ostali organi poput pluća i kože takođe igraju ulogu u izlučivanju toksina i ne treba zaboravljati na njihovu važnu funkciju.

Toksičnost se određuje u kojoj meri hemijska supstanca ili određena mešavina supstanci može na bilo koji način oštetiti vaše telo. Ukratko, toksin je supstanca koja je otrovna za vaše telo. Tu spadaju teški metali, pesticidi, zagađivači, GMO, aditivi u hrani i mnoštvo hemikalija.

Nažalost, ove otrovne materije se kriju u svemu, od vode koju pijete, do vazduha koji udišete, hrane koju jedete, kozmetike i sredstava za ličnu negu, kao i sredstava za čišćenje koje koristite u vašem domu. Samo u SAD-u registrovano preko 80.000 hemijskih materija koje se koriste bez ikakvog ispitivanja, šta se dešava tek na našim prostorima, to je veliko pitanje.

Bioakumulacija (nakupljanje toksina) u ljudskom telu, glavni je faktor povećanja broj hroničnih stanja kao što su astma, alergije, rak, mentalni poremećaji i mnoštvo autoimunih problema. Budući da se nalazimo na vrhu lanca ishrane, kada jedemo meso koje nije organsko, konzumiramo sve antibiotike, hormone rasta i druge hemikalije date životinjama, kao i herbicide i pesticide kojima je prskana hrana tih životinja. Zato, kad god možete da pronađete meso životinja iz slobodnog uzgoja i organsko učinite to, telo će vam reći hvala!

detoksikacija organizma

Evo nekih od namirnica koje vam mogu pomoći da svakodnevno nakupljene toksine lako izbacite iz svog tela

Grejpfrut

Pojedite pola grejpa pre svakog obroka. Ova taktika može vam pomoći da za samo šest nedelja smanjite obim struka. Naučnici pripisuju snažne efekte fitokemikalijama koje se nalaze u grejpfrut jer podržavaju detoks tela. Ovo voće međutim, može negativno delovati sa određenim lekovima, zato se obratite lekaru pre nego što se prepustite predjelu sa ovim citrusom. Lekovi koji stupaju u interakciju su benzodijazepini, amfetamini, statini, kafetin i još mnogi.

Čaj od hibiskusa

Kada unosite puno natrijuma, telo zadržava tečnosti, što rezultira naduvenim trbuhom (možda niste gojazni, uopšte). Srećom, postoji jednostavno rešenje, pijte čaj od hibiskusa (bar tri puta na dan). Na taj način ćete pomoći da se telo oslobodi nagomilanog natrijuma i toksina.

Beli čaj

Studija objavljena u časopisu Nutrition and Metabolism pokazala je da beli čaj može istovremeno pojačati lipolizu (razgradnju masti) i blokirati adipogenezu (stvaranje masnih ćelija). Čini se da čajna kombinacija kofeina i epigallokatehin-3-galata (EGCG) postavlja poraz za masne ćelije.

Kurkuma

Da biste dobili protivupalni efekat za celo telo, naručite kari. Kurkumin, jedinjenje dobijeno iz jarko-narandžastog začina kurkume, deluje kao moćno na jetru, pokazuju istraživanja. Studija u časopisu Gut utvrdila je da suplementacija kurkuminom može značajno da smanji blokadu žučnih kanala i ožiljke (fibrozu) na jetri izazvane upalnim procesima. Zdrava jetra, dobar svakodnevni detoks celog tela.

hrana za detoksikaciju organizma

Špargle

Prema studiji u časopisu Journal of Food Science, aminokiseline i minerali koji se nalaze u šparglama mogu ublažiti simptome mamurluka i zaštititi ćelije jetre od toksina. One su i prirodni diuretik koji će vam pomoći da izbacite suvišne toksine iz sistema.

Voda sa limunom

Započnite svaki dan tako što ćete napraviti veliku limunadu. Pijte vodu sa limunom tokom celog dana. Iako nijedna formalna studija nije povezala vodu sa limunom sa detoksifikacijom, voda je bitan deo zdravog, funkcionalnog metabolizma. Kada ja pijete, dajete svom telu potrebnu energiju da se očisti od toksina.

Detoks namirnice koje treba da ubacite u svakodnevnu ishranu su divlji losos, slatki krompir, spanać, banane, paradajz, kivi, bademi, artičoke, ovas, bobičasto voće, semeneke i kakao prah.


 

NAŠA PREPORUKA: Lekovita svojstva koprive u ishrani

Pratite nas i na našim društvenim mrežama: Instagram | Facebook | Twitter