Da li je sirova hrana zdravilja od kuvane?

Kako generalno vlada konstantna polemika oko sirove i kuvane hrane, koja je zdravija, te šta je bolje za naš organizam. Potrudićemo se da razgonetnemo to pitanje sagledavši sve prednosti i mane istih.

Kada jedete potpuno sirovu hranu to znači da uzimate uglavnom biljke. Definitvno, manje se fokusirate na hranu poput: mleka, jaja, ribe i mesa, već jedete pretežno: voće, povrće, orašaste plodove i semenke. Sirova dijeta jeste bogata hranljivim vlaknima, što znači da vam daje duže vreme osećaj sitosti, što će vam pomoći da unosite manje kalorija tokom dana.

Pored toga što vam potencijalno pomaže u gubitku težine, jedenje puno voća i povrća smanjuje izglede za razvoj hroničnih bolesti poput dijabetesa, srčanih bolesti i raka.

Sa druge strane obilje vlakana u ishrani može dovesti do neprijatnih nadimanja i stvaranja gasova u crevima. Upravo kuvanje povrća pomaže da se vlakna razgrade, tako da će vam biti lakše za probavni sistem i nećete imati osećaj otečenog stomaka.

Unos sirove hrane poput avokada, maslina, orašastih plodova i semenki su dobri za vas jer pomažu u smanjenju LDL holesterola. Ipak, neki nutricionisti upozoravaju da previše ovih masti može biti visokokalorijsko i može uticati na pojavu debljanja. Zato, ove namirnice treba jeti umereno.

Sa druge strane dobijanje dovoljno proteina na sirovoj dijeti je teško. Orašasti plodovi, semenke, pa čak i neko povrće daju proteine ali je poželjno da bar 20% proteina bude iz celih izvora kao što su: jaja, riba, meso, mlečni proizvodi ili vegetarijanski izvori proteina kao što su grašak, tofu ili tempeh. Tako da na duge straze, jedenje samo i isključivo sirove hrane nije održivo. Preporuka je da bar 20% namirnica bude termički obrađeno i to se uglavnom odnosi na životinjske proteine.

Kao i za sve u životu i ovde važi pravilo – ne idite u krajnost.

sirova ili kuvana hrana

Prednosti

Smatra se da će jedenje sirove hrane lako dovesti do gubitka viška kilograma jer se pre svega izbacuje industrijska hrana koja je bogata šećerom, trans mastima i rafinisanim ugljenim hidratima.

Takođe se smatra da će sirova hrana pomoći u borbi protiv hroničnih bolesti.

Neki hranljivi sastojci, na primer vitamini B i C rastvorljivi su u vodi, pa se njihova količina smanjuje ili uništava kuvanjem. Zato konzumiranje sirove hrane obezbeđuje njihovu bolju snabdevenost.

Smatra se i da „živa“ hrana sadrži neophodne enzime za varenje. Zagrevanjem hrane na iznad 47 stepeni Celzijusa, uništava ove enzime. Po rečima pobornika sirove hrane ti vitalni enzimi omogućavaju nam da u potpunosti probavljamo hranu bez da se oslanjamo na sopstvene probavne enzime. Na taj način štedimo energiju za neke druge važne procese u našem telu. Naučna istraživanja to još nisu potvrdila.

Po rečima pobornika sirove hrane prednosti su sledeće:

Više energije.

Lepša koža.

Bolja probava.

Gubitak težine.

Niži rizik od razvoja srčanih i kardiovaskularnih bolesti.

Studije su pokazale da ishrana na bazi biljaka (ali ne nužno i sirova) može dovesti do gubitka težine i smanjiti rizik od kardiovaskularnih bolesti, raka, gojaznosti i dijabetesa tipa 2.

sirova ili kuvana ishrana

Rizici

Nutricionisti i dijetetičari predlažu da sledeću sirovu hranu treba konzumirati sa oprezom.

Neke sirove namirnice, poput kuvanih jaja, sadrže štetne elemente koje bi proces spremanja inače uklonio.

1. Heljda

U pitanju je otrovno zelje kada je sirovo. Heljda sadrži fagopirin koji može izazvati fotosenzibilnost i druge probleme sa kožom.

2. Mahunarke

Sadrže hemikaliju koja se zove fitohemaglutinin. Sirovi grašak i klice mogu biti toksični.

3. Izdanci lucerke

Sadrže toksin kanavanin.

4. Kasava

Neke vrste mogu biti toksične, uključujući i njeno brašno.

5. Koštice kajsije

Sadrže amigdalin, koji sadrži cijanid.

6. Šargarepa

Mnogima omiljena ali šargarepa sadrži furanokumarin, hemikaliju koju biljke proizvode kao odbrambeni mehanizam protiv grabljivica. Mnogi furanokumarini su toksični.

7. Sirova jaja

Bakterija salmonela prisutna je u nekim jajima i može izazvati ozbiljne bolesti, pa čak i smrt. Kuvanje jaja ubija bakterije.

8. Meso

Ukoliko jedete sirovo, možete uneti štetne bakterije, parazite i viruse.

9. Sirovo mleko

Prilikom konzumiranja sirovog mleka ono može da sadrži Micobacteria bovis (M. bovis), koja može izazvati ne-plućnu tuberkulozu.

Neko povrće sa druge strane može biti korisnije kada se kuva. Kuvanje paradajza, na primer, čini da je antioksidans likopen dostupniji telu, tvrde istraživači sa Univerziteta Cornell. Međutim, kuvanjem je uništen i vitamin C. Dakle, i sirove i kuvane namirnice imaju neke svoje koristi, pa je najbolje balansirati negde između.

Ako želite da uvedete više sirove hrane u vašu svakodnevnu ishranu, jedite za početak više sveže salate uz svaki obrok, a za užinu grickajte semenke, voće i orašaste plodove. Neka salata bude  od 30 do 50% vašeg obroka, to će biti sasvim dovoljno da osetite koristi jedenja sirove hrane.


 

NAŠA PREPORUKA: Zdravstvene prednosti propolisa

Pratite nas i na našim društvenim mrežama: Instagram | Facebook | Twitter