Da li je himalajska so stvarno bolja od obične soli?

Da li je himalajska so zdrava? Nema razloga da verujete da je himalajska so bolja od kuhinjske soli uprkos činjenici da može koštati i 100 puta više od obične, jodirane soli.

Pre svega, važno je razumeti da su sve soli u osnovi natrijum-hlorid, pa i himalajska so je 87 do 95% natrijum hlorid. Ova ružičasta so se iskopava na himalajskim planinama, a boja je specifična zbog prisustva tragova gvožđa.

Preporuka Američke asocijacije za srce preporučuje konzumiranje ne više od 1500 miligrama natrijuma dnevno. Uopšte nije važno da li natrijum dolazi iz obične jodirane kuhinjske soli ili od skupe himalajske soli. Ako prekoračite 1500 miligrama dnevnog nivoa natrijuma, verovatno će doprineti:

Formiranju bubrežnih kamenaca.

Osteoporozi.

Refluksa kiseline.

Glavobolji.

Senilnosti.

Srčanom udaru.

Insuficijenciji bubrega.

himalajska so u ishrani

Zašto je ružičasta himalajska so bolja od kuhinjske soli?

Ružičasta himalajska so mnogo je uravnoteženiji i zdraviji izbor u poređenju sa običnom kuhinjskom soli, bar tako kažu oni koji je promovišu. Smatra se da je visokokvalitetna ružičasta himalajska so jedna je od najčišćih soli koju možete pronaći jer se ručno kopa. To je veoma razlikuje od kuhinjske soli koja se dobija značajnom industrijskom preradom.

U običnoj soli nema puno prirodnih minerala. Komercijalna trpezarijska so obično je do 99,9 procenata natrijum hlorida uz dodatak joda. Mnoge komercijalne kuhinjske soli podvrgavaju se procesu izbeljivanja i sadrže derivate aluminija i druge sastojke za koje se zna da su vrlo toksični za ljudsko zdravlje.

Minerali himalajske soli obično uključuju kalcijum, magnezijum, kalijum, bakar i gvožđe.

Da li ružičasta himalajska so ima jod?

Iako mineralni sastav himalajske soli može biti impresivna, sadržaj joda obično je vrlo nizak. Međutim, preporuka je da jod unosimo hranom pre svega, a ne putem soli jer je tako bolje iskoristljiv.

Minerali

Himalajska so – kalcijum 1.6 miligrama, kalijum 2.8 miligrama, magnezijum 1.06 miligrama, gvožđe 0.0369 miligrama, natrijum 368 miligrama.

Obična kuhinjska so – kalcijum 0.4 miligrama, kalijum 0.9 miligrama, magnezijum 0.0139 miligrama, gvožđe 0.0101 miligrama, natrijum 381 miligrama.

himalajska so

Kako koristiti ružičastu so

Budući da je himalajska ružičasta so nutritivno gotovo jednaka kao kuhinjska so, trebalo bi da je koristite u kuvanju i drugoj pripremi hrane jednako kao što biste koristili i kuhinjsku so.

Moguće je naći so sitno mlevenu, koju možete koristiti u bilo kojem jelu, dok grublja so se može koristiti kao deo marinade za meso i slično.

Dakle, nema puno dokaza o korisnosti himalajske soli u odnosu na običnu so ali neki tvrde da ružičasta so daje lepši ukus jelima, šejkovima, salatama, pa zašto da ne – probajte i uverite se i sami.


 

NAŠA PREPORUKA:Bosiljak – “kralj” biljaka

Pratite nas i na našim društvenim mrežama: Instagram | Facebook | Twitter