Savršen ručak za hladne dane

Uglavnom svi volimo ćufte u paradajz sosu. Ako ste i vi ljubiitelj ovih ćufti bićete oduševljeni ovim receptom. Ukusne su i sočne, toliko da ćete poželeti još jednu porciju. Relativno brzo i lako se spremaju, a vole ih i stari i mladi.

Za sve domaćice koje nemaju mnogo vremena, postupak pripreme bi mogao biti daleko lakši tako što se ćufte ne moraju pržiti u ulju. Mogu se jednostavno ubaciti u šerpu sa paradajz sokom i kuvati na umerenoj temperaturi i na taj način se skratiti postupak same pripreme.

Ovo je recept za sve one koji više vole pržene ćufte u sosu od paradajza.

Sastojci

  • 500 gr mlevenog mesa
  • 2 crna luka
  • 3 čena belog luka
  • 1 jaje
  • 3 kašike prezli
  • 1 kašičica slatke paprike
  • pola kašičice soli
  • pola kašičice bibera

Sastojci (za sos)

  • 500 gr paradajz soka
  • 1 ipo čaša vode
  • 2 kašike brašna
  • 2 čena belog luka
  • 1 kašičica slatke paprike
  • 1 kašičica mešavine biljnog začina
  • 1 kašika seckanog peršuna
  • 1 lovorov list
Ćufte u paradajz sosu

Način pripreme

Crni i beli luk dobro usitniti u blenderu. Smesu od luka pomešati sa mlevenim mesom. U to dodati jaje, prezlu, slatku papriku, so i biber. Sve dobro sjedinite, prekrijte samolepljvom folijom i odložite u frižider na oko sat vremena.

Nakon toga rukama oblikujte ćufte i pržite u tiganju na zagrejanom ulju. Kada su ćufte ispržene odložiti ih na papirni ubrus ili salvetu kako bi se višak ulja ocedio.

Za to vreme u šerpu sipajte malo ulja i brašna. Brašno propržite vrlo kratko tek toliko da dobije žutu boju, a zatim dodajte sitno iseckan beli luk da pusti aromu. Kada je luk pustio aromu polako mešajući nalivajte paradajz sok (paradaj sok može biti i kupovni i domaći) kako vam se ne bi zalepio za dno šerpe.

Kada ste sipali sav paradajz sok ubacite ćufte i polako nalivajte vodu. Krčkajte na umerenoj vatri. Ako želite da vam sos bude gušći možete sipati manje vode od opisa u receptu, a ako želite ređi sos sipajte više vode.

Na kraju dodajte slatku papriku, mešavinu biljnog začina, peršun lovorov list i sve zajedno krčkajte pola sata.

Ćufte u paradajz sosu možete poslužiti uz pire krompir ili skuvanu testeninu.


 

NAŠA PREPORUKA: Švedske ćufte

Pratite nas i na našim društvenim mrežama: Instagram | Facebook | Twitter