Sve dobrobiti koje koren maslačka pruža na jednom mestu

Proklet od strane mnogih baštovana i onih koji traže savršene travnjake, maslačak se često posmatra kao biljka štetočina ili korov. Verovali ili ne, maslačak ima mnoge zdrvastvene koristi i naučno dokazana lekovita svojstva.

Istraživanja sve više pokazuju njegove koristi za borbu protiv raka, sprečavanje osteoporoze, lečenje Alchajmerove bolesti i još mnogo toga.

Arapski lekari su prvi put zabeležili lekovita svojstva maslačaka u desetom veku i to zbog njegove sposobnosti da povećava protok urina. Još od 1880. godine studije su pokazale da je maslačak efikasan tretman za hepatitis i oticanje jetre. Nemačko istraživanje dokazalo je da koren maslačka pomaže ublažavanju žutice i smanjenju žučnih kamenaca. Novija istraživanja pokazuju da koren maslačka štiti jetru od nekih štetnih toksina, poput tetrahlorida ugljenika, koji se koristi u nekim proizvodima za čišćenje i građevinskim materijalima.

Berba maslačaka

Može se sakupljati i lišće i koren maslačka, samo pripazite da ih skupite sa područja gde nema pesticida i daleko od saobraćaja.

Maslačak ima najbolji ukus kada je mlad i nežan jer kako rastu, postaju sve gorči. Sa druge strane kada skupljate koren tražite što starije biljke. Koren se najlakše vadi posle kiše, kada je tlo još mekano jer onda korenje izlazi celo.

Zdravstvene koristi maslačka

List maslačka možete koristiti kod upale mokraćnih puteva, dok koren deluje prvenstveno na jetru. Većina studija o efikasnosti maslačka koristi tinkture korena maslačka ili čaj od korena maslačka. Tinkture su definitvno moćnije od čaja.

Koren maslačka dostupan je i u apotekama u obliku praha ili kapsula.

koren maslacka

Regenerator jetre

Koren maslačka tradicionalno se koristi u lečenju poremećaja jetre poput žutice, a sve više istraživanja podržavaju ovu upotrebu. Neki zdravstveni stručnjaci preporučuju čaj od korena maslačka ljudima koji uzimaju antidepresivne lekove, jer ovi lekovi mogu da ometaju puteve detoksikacije jetre.

Istraživanje u časopisu Medicical Food pokazuje da maslačak takođe pomaže u zaštiti jetre od oštećenja od drugih lekova.

Tipična doza je 500 do 2000 mg korena maslačaka u obliku kapsula ili čaja, uzima se svakodnevno u trajanju od dve nedelje.

Podrška dijabetesu

Maslačak sadrži supstancu poznatu kao alfa-glukozidaza, koja je prirodni regulator šećera u krvi. Koristi se dugi niz godina za lečenje dijabetesa. Osobe sa šećernom bolešću treba da sa konsultuju sa lekarom kako bi se pratio pad šećera u krvi jer je obično potrebno smanjiti dozu antidijabetika.

Daje energiju

U studiji objavljenoj u časopisu Molecules, istraživači su otkrili da životinje koje jedu maslačak imaju više energije i bolji imunitet.

Sagorevač masti

Kada je u pitanju gubitak kilograma, maslačak je praktično bez premca, velikim delom zbog efekata na jetru. Koren maslačka jača funkciju jetre i povećava brzinu metabolizma masti i to na dva načina tako što prvo stimuliše jetru da produkuje više žuči u žučnu kesu, što pomaže u sagorevanju masti, i drugo, uzrokuje da se žučna kesa stegne pri čemu oslobađa uskladištenu žuč, dodatno povećavajući metabolizam masti.

Dovoljno je da pijete maslačak u obliku čaja. Ne samo da koren i list maslačka mogu pokrenuti jetru da sagoreva masnoću, već može pomoći i da resetujemo hormonsku ravnotežu i na taj način da prestanemo skladištiti masti.

caj od korena maslacka

Antikancerska aktivnost

Najveće terapijsko obećanje možda leži u sposobnosti maslačka da se bori protiv raka. Jedna od najuzbudljivijih studija o antikancerogenim svojstvima maslačaka objavljena je u časopisu “Dopunska i alternativna medicina zasnovana na dokazima”.

Kanadski naučnici otkrili su da nakon četrdeset osam sati izloženosti ekstraktu maslačka, ćelije raka počinju da umiru. Studija je takođe otkrila da je maslačak efikasan i kod ćelije raka koje su bile rezistentne na hemoterapiju. Druga studija objavljena u International Journal of Oncologi, otkrila je da čaj proizveden od lišća maslačka smanjuje rast ćelija raka dojke, dok čaj od korena maslačka blokira sposobnost ćelija raka da urastaju u zdravo tkivo dojke i prostate.

U drugoj studiji objavljenoj u medicinskom časopisu PLoS One, istraživači su otkrili da ekstrakt korena maslačka može selektivno i efikasno ubiti ćelije raka bez toksičnosti za zdrave ćelije. Zaključili su da prirodni proizvodi poput korena maslačka imaju veliki potencijal kao netoksične i efikasne alternative uobičajenim načinima hemoterapije koji su danas dostupni.

Prema istraživanju objavljenom u časopisu Molecular Carcinogenesis, jedan od načina na koji se čini da se koren maslačka deluje protiv ćelije tumora je taj da ćelije postaju podložnije prirodnom procesu poznatom kao apoptoza. Ova studija je otkrila da koren maslačka povećava efikasnost drugih tretmana koji se koriste u borbi protiv tumora.


 

NAŠA PREPORUKA: Da li je ljuta hrana dobra ili loša za zdravlje

Pratite nas i na našim društvenim mrežama: Instagram | Facebook | Twitter