Zdrava, fina i kremasta

Prokelj mnogima možda i nije omiljeno povrće. Ova čorbica ili bolje rečeno potaž razbija sve predrasude o prokelju. Predivna za ove zimske dane, kremasta i punog ukusa, ne samo da će vas ugrejati, već će vas i pozitivno iznenaditi.

Ovaj mini kupus se smatra biljkom sreće jer u svom sastavu sadrži aminokiselinu koja  upravo služi za stvaranje hormona sreće. Preporučuje se da se konzumira u siromom stanju, a ako vam se ta ideja baš i ne dopada uvek ga možete skuvati.

Čorba od prokelja je lagana i zdrava čorba, puna vitamina iz povrća. Pored toga ona je i izuzetno ukusna. Skuvajte je, poslužite i budite sigurni da niko neće uočiti njen glavni sastojak, već će svi  uživati u njenom božanstvenom ukusu i aromi.

Sastojci

  • 200 gr prokelja
  • 3 srednja krompira
  • 1 veća šargarepa
  • 1 manji celer
  • 1 koren peršuna
  • 1  manji praziluk
  • 2 čena belog luka
  • 1 kašika vinskog sirćeta
  • 1 kašika mešavine biljnog začina
  • 1 kašičica slatke paprike
  • 1 kašičica bibera u zrnu
  • 200 ml neutralne pavlake
  • 100 gr dvopeka
  • prstohvat svežeg peršuna
Čorba od prokelja

Način pripreme

Na malo maslinovog ulja propržiti sitno iseckan praziluk. Pred kraj dodati beli luk tek toliko da puti svoju aromu.

Nakon toga dodati isečen krompir, šargarepu, celer, koren peršuna, začine i naliti vodom toliko da prekrije povrće. Ostaviti da se kuva.

Pet minuta pre kraja kuvanja dodati prokelj. Prokelju je dovoljno pet minuta kuvanja kako ne bi izgubio sve svoje hranljive sastojke.

Kada je povrće skuvano, višak vode prespite u drugu posudu i sačuvajte. Povrće usitnite štapnim mikserom ili blenderom. Ako vam se čini previše gustim, razblažite ga vodom u kojoj se kuvalo povrće.

Dodajte kašiku vinskog sirćeta i promešajte.

Sipajte čorbu u tanjir, preko nje sipajte malo neutralne pavlake i komadiće dvopeka. Začinite svežim peršunom i uživajte.


 

NAŠA PREPORUKA: Supa od crnog luka

Pratite nas i na našim društvenim mrežama: Instagram | Facebook | Twitter