Čaj od peršuna kao narodni lek

Peršun je zeljasta biljka centralnog mediteranskog regiona. Ona raste u suptropskim i tropskim regionima ali i u umerenoj klimi.

Čaj od peršunovog lista bogat je vitaminima, mineralima i drugim bitnim hranljivim materijama, a na različite načine može imati i velike zdravstvene prednosti.

Količina vitamina K u čaju od peršuna je izuzetna, kao i vitamin C, vitamin A i E, uključujući najmanje šest različitih B vitamina. Prirodni je izvor gvožđa, bakra, kalcijuma i kalijuma, zajedno sa mnogim važnim mineralima.

Peršun je začinska biljka koju lako možete pronaći na pijaci ili u marketu. Neki koriste peršunovo lišće umesto soli za hranu ali i kao aromatični začin koji daje svežinu svakom jelu.

Peršinov čaj je biljni čaj. Biljni čajevi nisu od listova vrste Camellia sinensis i ne sadrže kofein. Postoje različite vrste peršuna kao što su kovrdžavi listovi (Petroselinum crispum) i ravni listovi (Petroselinum neapolitanum) ili italijanski peršun. Vrste koja se koristi u čaju od peršuna zavisi od vas.

Kako napraviti čaj od peršuna kod kuće

Najbrži način uživanja u čaju od peršuna je korišćenje kesice peršinovog čaja. Naći ćete mnoge marke u prodavnicama zdrave hrane. Peršun čaj sadrži osušene listove, pa ih možete čuvati na hladnom i suvom mestu i može trajati mnogo duže od svežeg peršuna.

Kako napraviti svež čaj?

Izaberite peršun ravan, kovrdžav ili italijanski. Uklonite lišće sa stabljika. Skupite oko 1/8 do 1/4 šolje lišća za svaku šoljicu čaja. Stavite lišće na dno vaše šoljice. Zagrejati vodu do ključanja. Napunite šolju vrućom vodom. Ostavite da lišće stoji oko četiri minuta. Ostavite i duže ako više volite jači ukus.

Izvadite listove peršuna kašičicom ili uklonite infuzer.

Začinite čaj limunom, izbegavajte zaslađivače.

peršun čaj

Prednosti čaja od peršuna

Peršun se često koristi za osvežavanje daha i verovatno ćete osetiti ovu korist kad pijete čaj od peršuna (imajte na umu, međutim, da dodavanje šećera vašem čaju smanjuje koristi na zubnoj gleđi). Mnoge žene takođe sugerišu da peršun pomaže u smanjenju menstrualnih grčeva, a druge kažu da konzumiranje čaja od peršuna pomaže da eliminišu višak vode.

Međutim, nisu sve tvrdnje o koristima čaja od peršuna utemeljene u naučnoj činjenici. Prema bazi podataka o prirodnim lekovima Terapijskog istraživačkog centra, nema dovoljno naučnih dokaza koji bi podržali upotrebu peršuna za:

Kamen u bubregu.

Infekcije mokraćnih puteva.

Napukla ili ispucala koža.

Modrice.

Tumori.

Ujedi insekata.

Probavni problemi.

Problemi sa menstruacijom.

Poremećaj jetre.

Astma.

Kašalj.

Zadržavanje tečnosti.

Peršun je bogat vitaminima K, C, A, E i B, takođe je jedan od namirnica koje obezbeđuje biljna vlakna, gvožđe, bakar, kalcijum i kalijum. Ali pošto u svom čaju ne jedete peršun, nećete imati koristi od vlakana i unećete vrlo male količine drugih vitamina i minerala.

čaj od peršuna

Neželjeni efekti čaja od peršuna

Američka administracija za hranu i lekove peršun je prepoznala kao opšte sigurno (GRAS). Međutim, konzumiranje velike količine peršuna (više nego što biste obično konzumirali u količinama koje se nalaze u hrani) može biti opasno.

Ako pravite čaj sa peršunovim uljem ili mlevenim semenkama peršuna, unos bi mogao biti mnogo veći od normalnog.

Ljudi koji konzumiraju previše peršuna mogu imati anemiju, probleme sa jetrom ili bubrezima. Imajte u vidu da iako čaj od peršuna jeste izuzetno zdrav, postoje i drugi narodni čajevi koji mogu da doprinesu mnoge blagodetima po vaše zdravlje, a da u isto vreme budu odlična alternativa.

Ako imate dijabetes, zadržavanje tečnosti, visok krvni pritisak ili bubrežne bolesti, trebalo bi da razgovarate sa lekarom da vidite da li je konzumiranje peršuna bezbedno za vas jer može prouzrokovati neželjene efekte koji mogu pogoršati vaše stanje. 

Pacijentima koji planiraju da se operišu, često se savetuje da izbegavaju peršun dve nedelje pre postupka. Takođe, trudnicama je zabranjen unos ovog čaja jer može da izazove kontrakcije materice. Prirodno ne znači uvek i bezbedno!


 

NAŠA PREPORUKA: Tibetanski čaj za dugovečnost

Pratite nas i na našim društvenim mrežama: Instagram | Facebook | Twitter