Saznajte sve o bosiljku i zašto ga nazivaju kraljem biljaka

Bosiljak uključuje mnogo bilja koje zajedno pripadaju rodu Ocimum L. (Lamiaceae). Naziv bosiljak, dolazi od grčkog basileus ili “kralj”. Listovi običnog bosiljka (Ocimum basilicum L.) imali su kulinarski značaj vekovima, a danas ova biljka se uzgaja široko u Aziji, Africi, Južnoj Americi i Mediteranu.

Sušeni i sveži listovi bosiljka koriste se kao začin za jela od paradajza, povrća, ribe, mesa, salata i pizze. S’ druge strane, esencijalna ulja i aromatični ekstrakti su važne komponente stomatoloških proizvoda, lekova, kozmetike i prehrambenih aroma. Zato nije čudo da je pretragom baze PubMed, identifikovano više od 100 relevantnih izveštaja objavljenih pre 2017. godine o lekovitosti i uoptrebi bosiljka.

Prednosti listova bosiljka koje morate znati

1. Dobar za varenje

Bosiljak jača probavni i nervni sistem. Pored toga što povoljno utiče na rad stomaka može biti dobar lek za glavobolju i nesanicu. Eugenol prisutan u lišću obezbeđuje protivupalno delovanje u digestivnom traktu i pomaže da se uravnoteži kiselina u želucu.

2. Protiv upale

Bosiljak i njegova snažna protivupalna svojstva mogu biti korisni za razne bolesti i poremećaje. Snažno esencijalno ulje i njihove komponente uključujući eugenol, citronelol i linalool, pomažu u smanjenju upale zahvaljujući enzimima koji inhibiraju upalne procese.

Antiinflamatorna svojstva bosiljka mogu pomoći u smanjenju rizika od srčanih bolesti, reumatoidnog artritisa i zapaljenskih bolesti creva.

Konzumiranje bosiljka takođe može umiriti glavobolju, prehladu, kašalj, grip.

3. Bori se protiv slobodnih radikala

Bosiljak sadrži niz prirodnih antioksidanata koji mogu pomoći u zaštiti telesnih tkiva od oštećenja slobodnih radikala. Slobodni radikali su nestabilni atomi. Da bi postali stabilni, uzimaju elektrone iz drugih atoma i formiraju lance. Ovi lanci slobodnih radikala uzrokuju oksidativni stres u telu i uzrokuju veću štetu na ćelijama. Da biste smanjili oksidativni stres u organizmu, morate povećati unos antioksidanata. Bosiljak sadrži dva važna u vodi rastvorljiva flavonoidna antioksidansa, poznata kao orientin i viceninare. Ovi moćni antioksidanti jačaju imunološki sistem, štite ćelijsku strukturu, DNK i odgađaju efekte starenja kože.

bosiljak lekovita svojstva

4. Zdrava koža

Eterično ulje bosiljka pomaže čišćenju kože iznutra. Izvrsno sredstvo za čišćenje masne kože. Takođe pomaže u uklanjanju prljavštine i nečistoća koji začepljuju pore. Snažna protivupalna i antimikrobna svojstva bosiljka pomoći će u sprečavanju nastanka akni.

Jedna kap ulja bosiljka razređena u kašičici maslinovog ulja je odličan tonik za lice i može poslužiti kao izvrsno ulje za skidanje šminke.

5. Bori se protiv depresije

Esencijalno ulje bosiljka može pomoći kod depresije i anksioznosti. Smatra se da biljka stimuliše neurotransmitere kao što su serotonin – hormon sreće. Bosiljak se smatra snažnim adaptogenom ili anti-stresorom. Njegova protivupalna i imunološki svojstva pomažu i u upravljanju stresom.

Dovoljno je udahnuti miris eteričnog ulja bosiljka. Jednu kap stavite na dlan i udahnite duboko nekoliko puta, momentalno ćete doživeti olakšanje i nalet pozitivne energije jer eterična ulja deluju direktno na limbički sistem u mozgu, koji je odgovoran za naše emocije i raspoloženje.

6. Upravljanje dijabetesom

Konzumiranje bosiljka može rezultirati sporijim oslobađanjem šećera u krvi, što je vrlo bitno za dijabetičare. Biljka ima veoma malo glikemijskog opterećenje, pa je poželjno koristiti ga kao svakodnevni začin.
Esencijalno ulje koje se nalazi u bosiljku pomaže u smanjenju nivoa triglicerida i holesterola, što je faktor rizika kod obolelih od dijabetesa. Jedna kap eteričnog ulja bosiljka na dan (terapeutrskog razreda) će smanjiti rizik od srčanih bolesti kod dijabetičara.

7. Podržava funkciju jetre

Jetra je veoma važan organ za telo jer igra presudnu ulogu u metabolizmu. Bosiljak može pomoći u sprečavanju nakupljanja masti u jetri i održavanju dobrog zdravlja. Lekari širom sveta svakog dana potvrđuju da je nealkoholna masna jetra sve češći zdravstveni problem u modernom svetu. Zvaničnog leka za ovaj poremećaj još uvek nema, pa korekcija ishrane i upotreba lekovitog bilja je jedina pomoć.

bosiljak kao lek

8. Promoviše zdravlje creva

Bosiljak pomaže obnavljanju prirodnih pH vrednosti creva i hrani zdrave bakterije.

Esencijalno ulje bosiljka korisno je kao tradicionalni lek za lečenje raznih problema sa stomakom, pored probavnih smetnji. Konzumiranje bosiljka moglo bi pomoći smanjenju nadimanja i zadržavanju vode. Čak može da smanji i refluks kiseline iz želuca, koji je čest poremećaj kod osoba koje su pod velikim stresom i opterećenjem.

Nekoliko brzih ideja

Kombinujte sveže seckani bosiljak sa belim lukom i maslinovim uljem da biste napravili pesto koji možete dodati u razna jela uključujući testeninu, losos itd.

Uživajte u ukusu Italije, sveže listove bosiljka stavite preko kriški paradajza i mocarele i uživajte u ovoj tradicionalnoj salati.

Dodajte bosiljk kao začin za patlidžan, kupus, papriku, tofu i orahe itd.

Uživajte u toploj šolici osnažavajućeg čaja od bosiljka, naseckane listove bosiljka stavite u kipuću vodu osam minuta.


 

NAŠA PREPORUKA: ​Zdravi začini iz vaše kuhinje

Pratite nas i na našim društvenim mrežama: Instagram | Facebook | Twitter