Šta morate da znate pre nego što se upustite sa banana dijetom

Kada je jednog jutra promovisana “Morning Banana Diet” na japanskoj društvenoj mreži “Miki”, postala je toliko popularna da je dovela do nacionalnog nedostatka banana!

Osnove banana dijete

Dijetu je stvorio Hitoshi Vatanabe koji je studirao preventivnu medicinu i njegova supruga Sumiko koja je farmaceut. Kreatori Banana dijete tvrde da konzumiranje samo banana i vode na sobnoj temperaturi za doručak, dovodi do gubitka težine bez obzira na to šta se konzumira ostatak dana.

Ovakva ishrana je izuzetno jednostavna i lako se prati, a mnogi Japanci su govorili da su iskusili gubitak kilograma prilikom eksperimentiranja sa ovom dijetom.

Jedan od razloga zašto dijeta može da funkcioniše je da banane poboljšavaju varenje i podstiču metabolizam. Druga mogućnost je da su banane izvor visoko rezistentnog skroba, koji je vrsta vlakana koja može da podstakne osećaj sitosti i može da blokira apsorpciju nekih ugljenih hidrata.

Razlog zašto voda koja se ujutru pije treba da bude sobna temperatura nije jasan ali postoje teorije na internetu da takva voda poboljšava varenje ili smanjuje glad.

Kod banana dijete se savetuje da večera bude pre 20 sati i potrebno je izbegavati deserte nakon večere. Ako se osećate veoma gladnim tokom večeri, prihvatljivo je pojesti malo voća.

Osim što jedete banane za doručak i izbegavate da večerate kasno važno je ići na spavanje pre ponoći svake noći. Razlog za ovaj savet je dobar jer naučne studije pokazuju vezu između poremećaja sna i gojaznosti.

Mlečni proizvodi i alkohol nisu dozvoljeni na ovoj dijeti. Jedino piće koje se može konzumirati uz obroke je voda na sobnoj temperaturi.

jutarnja banana dijeta

Preporučena hrana

Banane – moraju biti sirove, ne kuvane ili smrznute.

Primer plana ishrane.

Doručak
  • jedna ili više banana (koliko god želite)
  • jedna čaša mlake vode
Ručak
  • obrok izbora
Poslepodnevna užina
  • mala slatka grickalica dozvoljena je oko 15h ako si gladan
Večera
  • obrok izbora, ali mora se jesti prije 20:00
  • nema deserta

Konzumiranje doručka svaki dan može povećati metabolizam i smanjiti mogućnost prejedanja kasnije tokom dana.

Izbegavanje kofeina za doručak može dovesti do stabilnijeg nivoa glukoze u krvi i smanjenja apetita.

Izbegavnje večere nakon 8 sati uveče, smanjiće mogućnost da kasno uveče posežemo za visoko kaloričnom hranom.

Izbegavanje mlečnih proizvoda i deserta će smanjiti kalorije ograničavanjem unosa masti i šećera.

Banane su hranljivo voće, bogato vlaknima, vitaminima B6 i C i kalijumom.

Smanjuje mogućnost prejedanja.

Neki dijetetičari možda neće dobro reagovati na čist ugljeno-hidratni doručak ali pobornici ove dijete tvrde da ona radi i da dovodi do gubitka kilograma.


 

NAŠA PREPORUKA: UN dijeta

Pratite nas i na našim društvenim mrežama: Instagram | Facebook | Twitter