Jedna od najzdravijih dijeta za koju ćete ikada čuti

Azijska dijeta nije samo jedna specifična ishrana, već i pre svega zdrav način ishrane pri kome se lako i veoma jednostavno uklanjanja višak kilograma!

Oldvais, neprofitna organizacija za ishranu u Bostonu, razvila je azijsku piramidu koja je prilagođena potrošačima čija se ishrana bazira na konzumaciji pirinča, rezanaca, hleba, prosa, kukuruza i drugih integralnih žitarica, zajedno sa voćem, povrćem, mahunarkama, semenkama, orašastim plodovima i biljnim uljima.

Ribe i školjke (ili mlečni proizvodi) nisu obavezni svaki dan, a jednom nedeljno možete imati jaja, živinu i nešto slatko. Crveno meso je dozvoljeno jednom mesečno.

Piramida takođe zahteva šest čaša vode ili čaja svaki dan; šejk, vino i pivo su u redu. Ne zaboravite da ostanete fizički aktivni.

Uravnotežena ishrana

Ove dijete spadaju u prihvaćene zdrave opsege u količini proteina, ugljenih hidrata, masti i drugih hranljivih materija koje nam pruža hrana.

Azijska dijeta je rangirana brojem 14 u kategoriji najboljih dijeta od 41 dijeta koje su ocenjene na panelu zdravstvenih stručnjaka u USA.

Kako azijska dijeta radi?

Pošto ne postoji jedna azijska dijeta, imate dovoljno slobode u razvoju režima ishrane. Postoje određene vrste hrane, naravno, koje ćete želeti da jedete više, zato evo nekoliko saveta za početak:

Jedite mnogo pirinča, rezanaca, hleba, prosa, kukuruza i drugih celih žitarica.

Povećajte potrošnju voća i povrća.

Jedite orahe i mahunarke.

Ribe i školjke ili mlečni proizvodi nisu obavezni svaki dan.

Svakodnevno popijte šest čaša vode ili čaja i konzumirajte šejk, vino ili pivo umereno.

azijska dijeta

Šta mogu da jedem?

Spremite se za mnogo rezanaca  i pirinča na azijskoj dijeti. (Ako rezanci ili pirinač nisu vaša hrana, onda ovo nije prava dijeta za vas.)

Koliko košta azijska dijeta?

Azijska dijeta je umereno skupa. Dok neki sastojci (posebno maslinovo ulje, orašasti plodovi, riba i sveži proizvodi) mogu biti skupi, zaobilaženje mesara će pomoći da rashodi budu razumni.

Da li će vam Azijska dijeta pomoći da izgubite težinu?

Azijska dijeta će vam verovatno pomoći da izgubite težinu. Istraživanja pokazuju da ljudi u azijskim zemljama koji prate ovaj način ishrane imaju manju težinu od svojih zapadnih kolega. To je verovatno zato što je bogata: celim žitaricama, povrćem, mahunarkama itd.

Jedna studija, objavljena u Nutrition Revievsu 2012, analizirala je efekat kurkume, uobičajenog začina u azijskim kuhinjama. Ona sadrži aktivni sastojak kurkumin, koji može pomoći u sprečavanju gojaznosti.

Iako je azijska dijeta povezana sa gubitkom težine, sledbenici su često primorani da napuste svoje puteve kada se presele u Sjedinjene Države jer obično pokušavaju da se usaglase sa standardnom američkom ishranom.

azijska dijeta jelovnik

Koliko je lako slediti azijsku dijetu?

Da li je azijska dijeta laka za praćenje zavisi od vašeg ukusa. Ako niste obožavalac pirinča, rezanaca, svežeg povrća i svega gore nabrojanog možda će vam biti teško da pratite ovakav način ishrane.

Azijska dijeta nije baš laka za praćenje jer nema mnogo recepata za azijsku ishranu, ali uz dobar azijski kuvar mogu se naći specifični recepti.


 

NAŠA PREPORUKA: Tuna dijeta

Pratite nas i na našim društvenim mrežama: Instagram | Facebook | Twitter