Artičoke, zdravo i zabavno povrće
Artičoke možemo spremati na raztličite načine, možemo ih bariti, kuvati na pari, peći na roštilju, u rerni, pržiti na ulju. Takođe se mogu veoma brzo pripremiti i u mikrotalasnoj.
U mikrotalasnoj je pripremamo tako što stavimo artičoku u pola šolje vode sa po pola kašičice ulja i soka od limuna. Prekrijemo čašu plastičnom folijom i kuvamo 7 do 10 minuta u zavisnosti od veličine artičoke.
Sladak i blag uskus artičoke se odlično uklapa uz prelive i soseve poput onog od nane i balzamiko sirćeta. Ovaj nesvakidašnji ukus dobar je i u kombinacji sa raznim jelima od mesa, tako da atičoke na ovaj način mogu biti odličan prilog raznim jelima.
Sastojci
- 4 velike artičoke
- 1/2 šolje listića nane
- 2 kašike maslinovog ulja
- 1/3 šolje balsamiko sirćeta
- 3 kašike meda
- 1/2 kašičice soli
- 1/4 kašičice mlevenog bibera

Način pripreme
Isperite artičoke i očistite ih.
Sipajte 10 centimetara vode u veliki lonac.
Stavite artičokei kuvajte na laganoj vatri 45 minuta.
Izvadite ih i osušite na papirnom ubrusu.
U blenderu umutite ostale sastojke i servirate sos sa artičokama.
NAŠA PREPORUKA: Salata od kinoe, pomorandže i povrća
Pratite nas i na našim društvenim mrežama: Instagram | Facebook | Twitter