Artičoke, zdravo i zabavno povrće

Artičoke možemo spremati na raztličite načine, možemo ih bariti, kuvati na pari, peći na roštilju, u rerni, pržiti na ulju. Takođe se mogu veoma brzo pripremiti i u mikrotalasnoj.

U mikrotalasnoj je pripremamo tako što stavimo artičoku u pola šolje vode sa po pola kašičice ulja i soka od limuna. Prekrijemo čašu plastičnom folijom i kuvamo 7 do 10 minuta u zavisnosti od veličine artičoke.

Sladak i blag uskus artičoke se odlično uklapa uz prelive i soseve poput onog od nane i balzamiko sirćeta. Ovaj nesvakidašnji ukus dobar je i u kombinacji sa raznim jelima od mesa, tako da atičoke na ovaj način mogu biti odličan prilog raznim jelima.

Sastojci

  • 4 velike artičoke
  • 1/2 šolje listića nane
  • 2 kašike maslinovog ulja
  • 1/3 šolje balsamiko sirćeta
  • 3 kašike meda
  • 1/2 kašičice soli
  • 1/4 kašičice mlevenog bibera
Artičoke sa prelivom od balzamiko sirćeta i nane

Način pripreme

Isperite artičoke i očistite ih.

Sipajte 10 centimetara vode u veliki lonac.

Stavite artičokei kuvajte na laganoj vatri 45 minuta.

Izvadite ih i osušite na papirnom ubrusu.

U blenderu umutite ostale sastojke i servirate sos sa artičokama.


 

NAŠA PREPORUKA: Salata od kinoe, pomorandže i povrća

Pratite nas i na našim društvenim mrežama: Instagram | Facebook | Twitter