Top 10 namirnica za borbu protiv celulita

Znate kako izgleda celulit? Naravno da znate, preko 90% žena ga ima na svojim kukovima, bedrima, zadnjici i nadlakticama. Može se reći da je celulit jedna prirodna stvar, i da oni koji ga nemaju pripadaju nekoj čudnoj manjini!

Pitanje je da li nam odabir određenih namirnica može pomoći, da sa osmehom obučemo kupaći kostim i prošetamo samouvereno u kratkoj suknji. Evo nekoliko ideja koje vam mogu pomoći u odabiru namirnica kada je u pitanju neutralisanje „pomorandžine kore“.

Borovnice

Kupine i borovnice poboljšavaju proizvodnju kolagena, stvarajući novo, maldo vezivo. Ove tamne bobice sadrže i antioksidante koji razgrađuju masnoće vezane na vezivno tkivo.

Losos

Losos je riba bogata antioksidansima, koji razgrađuju masne ćelije u celulitu. Omega-3 masne kiseline smanjuju apetit i upalu, popravljaju i jačaju kožno tkivo i kolagena vlakna.

Suncekret

Suncokret je dobar izvor vitamina E, kalijuma i cinka, kao i vitamina B6, koji se svi zajedno bore protiv celulita. Vitamin B6 pomaže u metabolizmu proteina koji jačaju i popravljaju vezno tkivo, a s’druge strane je i prirodni diuretik, eliminiše višak vode što celulit čini manje vidljivim.

Ljuta paprika

Ljute paprike su bogate vitaminom B6 koji učvršćuje vezivno tkivo, što ih čini odličnim oružjem u borbi protiv neravne kože. Kapsaicin iz ljute paprike može pojačati vaš metabolizam do 25%,  tri sata nakon jela. Takođe, ubrzava metabolizam i jača krvotok pod kožom što olakšava izbacivanje nakupljene vode i toksina.

anticelulit dijeta jelovnik

Jabukovo sirće

Jabukovo sirće je pogodno kao preliv za salatu. Sadrži: kalijum, magnezijum i kalcijum koji olakšavaju ispiranje toksina. Dobar je detoksikator jetre i može povoljno uticati na uravnoteženu proizvodnju estrogena, što doprinosi smanjenju celulita. Jabukovo sirće može pomoći i pri sagorevanju masnih naslaga.

Zeleni čaj

Sastojak EGCG u čajevima kao što je zeleni, maslačak i đumbir, ubrzava metabolizam i povećava sagorevanje masti. Zato ovi čajevi mogu zaustaviti širenje masnih ćelija koje uzrokuju celulit. Takođe, mala količina kofeina smanjuje masne ćelije. Međutim, veće količine kofeina u kafi mogu dovesti do dehidriranja, zbog čega vaše telo grozničavo pokušava da zadrži tečnosti ispod kože kao zalihu.

Maslinovo ulje

Maslinovo ulje organizmu pruža preko potrebne monozasićene masti i polifenole, koji održavaju zdravu tiroidu žlezdu. Kada tiroidna žlezda radi kako treba pojačava metabolizam, sagoreva masti i smanjuje punjenje masnih ćelija.

Šafran

Začinite svoje obroke jer šafran sadrži antiinflamatorne sastojke koji sprečavaju širenje masnih ćelija. Samo mala količina ovog aromatičnog začina smanjiće vaš apetit i povećati cirkulaciju između tkiva. Jačanje cirkulacije može smanjiti celulit, povećanjem mišićnog tonusa ispod kože.

Tamna čokolada

Dobra vest za sve ljubitelje čokolade – ne morate da žrtvujete svoj omiljeni slatkiš za čvrstu kožu. Prirodni kakao pun je antioksidanata, koji razgrađuju masnoće u celulitu i poboljšavaju funkciju svih ćelija. Naravno, preporuka je da jedete isključivo kvalitetne čokolade sa bar 70% kako delova.

anticelulit dijeta za mrsavljenje

Humus

Humus je postao veoma popularan namaz jer ima malo šećera. Iako nema posebne komponente u humusu koja se najviše bori protiv celulita, malo oslobađanje glukoze izaziva i minimalno oslobađanje insulina, što rezultira lipolizom (sagorevanje masnih naslaga).

Sve ove namirnice dodajte u svoju svakodnevnu ishranu. Trudite se da jedete više povrća i kvalitetnih proteina (riba, piletina, ćuretina, jaja, sir), a manje industrijske hrane. Pijte puno tečnosti i krećite se. Nije neophodno da svaki dan imate naporan trening, samo budite aktivni tokom dana bar 1 sat.


 

NAŠA PREPORUKA: Jogurt dijeta

Pratite nas i na našim društvenim mrežama: Instagram | Facebook | Twitter