Efikasna ili opasna strategija za gubitak težine?

Pre nego što izbacite svu hranu iz vaše ostave i pređete na plan ishrane sa ananasom, važno je da saznate neke činjenice o ovom tropskom voću!

Dok dijetičari i neke poznate ličnosti podržavaju ananas dijetu, treba naglasiti da postoje opasnosti ako jedete samo ananas jer je bogat šećerom, kiselinama I lako možete otići u nutritivni deficit.

Ananas je zdrav u umerenim količinama jer je dobra pomoć pri varenju, a i pomaže vam da sagorite mast. Ne preterujte sa ananas dijetom jer to može dovesti do neželjenih pojava, uključujući povećan šećer u krvi, alergijske reakcije, povraćanje, pa čak i probleme sa plodnošću.

dijeta recepti ananas dijeta

Šta je ananas dijeta?

Kakav je koncept ananas dijete ili detoksikacije sa ananasom? Ideja je da ne jedete čvrstu hranu osim 2 kg ananasa dnevno i uz to naravno pijete vodu, što bi trebalo da vas hidrira i ukloni “toksine” iz vašeg tela. Ovaj režim se uglavnom prati samo nekoliko dana. Postoje različite verzije ove dijete koje traju i dve nedelje, gde jedete drugu hranu uz ananas uz smanjenje ugljenih hidrata i masti u ishrani.

Postoje dijetetske koristi konzumiranja ananasa, uključujući poboljšanu digestiju iz bromelaina (enzima u ananasu), kao i razne vitamine i minerale, uključujući vitamin C, vitamin A, kalijum, magnezijum i folat. Međutim, konzumiranje ananasa u velikim količinama može biti opasno, što dovodi do neželjenih nuspojava.

Alergijske reakcije

Ananas može izazvati blage alergijske reakcije, uključujući otečene usne, peckanje u grlu, upalu lica i jezika zbog bromelaina. Ove reakcije treba da se povuku u kratkom vremenskom periodu ali ako ne, trebalo bi da se konsultujete sa lekarom.

Ako se ananas konzumira tokom dužeg perioda, neki ljudi razvijaju ozbiljnija stanja kao što su astma ili rinitis. Verovatnije je da ćete imati negativnu reakciju na dijetu od ananasa ako ste alergični na druge namirnice poput: pšenice, šargarepe, lateksa ili polena.

Kiselost

Ananas je bogat kiselinama i može izazvati čireve i iritacije u želucu, jeziku, u ustima kada se konzumira previše. Kiselost može doprineti i probavnim problemima kao što je gorušica ili gastroezofagealna refluksna bolest (GERB). Zato sa ananasom ne treba preterivati.

dijeta recepti ananas dijeta

Veći rizik od pobačaja i prevremenog porođaja

Umerena količina ananasa je dobra za trudnice jer olakšava jutarnje mučnine. Međutim, određeni enzimi u ananasu povećavaju kontrakcije materice u ranim fazama trudnoće, što dovodi do većeg rizika od pobačaja i prevremenog porođaja. Ako imate bilo kakve nedoumice konsultujte se sa svojim lekarom.

Mrlje na zubima i oštećenje zubne gleđi

Kisela priroda ananasa znači da se njegov pH kreće od 3.3 do 5.2. Konzumiranje previše tropskog voća tokom dužeg vremenskog perioda, kao što je to slučaj sa ananas dijetom, može erodirati vašu gleđ i obojiti zube. Vaši zubi mogu postati osetljiviji i oštećeni od šećera i kiseline u ananasu. Ako redovno jedete ananas, dobro vodite računa o zubima i štitite zubnu gleđ, posebno ako imate probleme sa zubima kao što su karijes ili gingivitis.

Gubitak težine bez ananasa

Detoki i ananas dijeta nisu najbolji način da se smrša. Umesto da konzumirate velike količine tropskog voća i potencijalno oštetite vaše telo, konsultujte se dijetetičarem koji može smisliti plan mršavljenja prilagođen vašim potrebama.


 

NAŠA PREPORUKA: Lubenica dijeta

Pratite nas i na našim društvenim mrežama: Instagram | Facebook | Twitter